Internacional 21/11/2018

Segrestada una cooperant italiana a Kènia en un atac armat

Cinc joves i nens han resultat ferits en l'atemptat, que s'atribueix als islamistes d'Al-Shabaab

Ara
2 min
Veïnes de la localitat keniana de Chakama davant de la casa on viu la jove italiana segrestada

BarcelonaUn grup d'homes armats amb metralletes han ferit cinc joves i nens d'una petita localitat costanera de Kènia i han segrestat una cooperant italiana de 23 anys en un atac que fa tornar els temors del revifament de l'activitat terrorista islamista en aquest país. Els ferits, d'entre 10 i 23 anys, es recuperen en centres mèdics de la zona, i un està en estat greu per una bala que li ha impactat en un ull. De la noia no se'n sap res des d'aquest dimecres a la tarda, hora local, en què els pistolers han irromput en un centre de negocis de la ciutat de Chakama, a prop de la frontera amb Somàlia, segons ha informat la policia.

La premsa italiana ha identificat la jove cooperant com a Silvia Costanza Romano, que treballa per a l'ONG Africa Milele, dedicada a la cura d'orfes. L'organització ha publicat un breu missatge d'ànims per a la noia a la seva pàgina web: "No hi ha paraules per dir què passa. Silvia, estem amb tu". Aquest és el primer atac contra occidentals a Kènia des de l'ofensiva contra interessos turístics de l'any 2011.

Segons han explicat testimonis de l'atac a l'agència Reuters, els pistolers parlaven en somali, fet que apunta l'autoria al grup islamista somali Al-Shabaab, que des de fa una dècada té Kènia en el punt de mira perquè acusa el govern d'haver envaït Somàlia per capturar milicians. En aquesta ocasió, els testimonis asseguren que l'objectiu dels terroristes era la jove italiana, perquè han anat a agarafar-la a ella directament. Quan fugien, ja amb ella, han disparat i han ferit els cinc nens i joves de diversa consideració.

Chakama es troba a la regió de Kilifi, a pocs quilòmetres de la costa, en una zona en què el 2011 i el 2012 Al-Shabaab ja va deixar un rastre de terror amb segrestos contra turistes, que van resultar morts. El 2011 el grup va atacar el camp de refugiats de Dabaab, el més gran del món en aquells moments, i es va endur per la força una cooperant catalana i una de madrilenya de Metges Sense Fronteres.

Un nen ferit en l'atac a Chakama rep la visita del seu pare a l'hospital on es recupera

Kènia vivia una relativa calma des de l'atemptat d'Al-Shabaab contra la universitat de Garissa, a l'est del país, en què va massacrar 148 estudiants. Era l'abril del 2015, i un any mig any abans, el setembre del 2013, la milícia va perpetrar el seu atemptat més mediàtic en assaltar el centre comercial Westgate de Nairobi, freqüentat per estrangers i turistes. Sense dades oficials fiables, es calcula que el balanç de víctimes va rondar la setantena de morts, però a hores d'ara no se sap el nombre de terroristes ni com van poder mantenir el setge durant dies.

L'atac al Westgate va ser un cop dur per al turisme, l'activitat més lucrativa i en constant creixement a Kènia, però en els últims anys s'havia pogut recuperar.

stats