Internacional 09/02/2018

El Congrés 'obre' l'administració nord-americana amb un augment del pressupost

El segon 'shutdown' en un mes s'aixeca a falta de la signatura del president Trump

Ara
1 min
Vista de l'edifici del Capitoli, a Washington, dijous a la tarda

BarcelonaFalta només la signatura del president perquè l'anomenat 'shutdown', el tancament de l'administració nord-americana, s'aixequi definitivament, després que la Cambra de Representants aprovés el projecte de pressupost que suposarà un augment de 300.000 de milions de dòlars. La votació es va fer de matinada, en un horari per intentar salvar el bloqueig provocat pel senador republicà Rand Paul, partidari de reduir al màxim el paper del govern, que al·legava que es marqués un límit a la despesa pública.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ara funcionaris i ciutadania estan pendents de la rúbrica de Donald Trump, que en tan sols un mes i coincidint amb el seu primer aniversari d'investidura ha viscut dos tancaments.

El pressupost aprovat per les dues cambres preveu l'augment de la inversió pública en 300.000 milions d'euros en els dos pròxims anys, més de la meitat dels quals corresponen a despesa militar.

Uns 90.000 aniran a parar a alleugerir els danys de desastres naturals que ha patit el país en els últims mesos, com la temporada d'huracans especialment potents i els incendis forestals a Califòrnia, que han cremat milers d'hectàrees. El projecte dels comptes en deixa una de freda i una de calenta per al president Trump: si bé veurà com s'augmenta la partida per a l'exèrcit, no ha pogut evitar que es relaxi la política d'austeritat que volia impulsar, amb més retallades, ja que el Congrés ha inclòs un augment del límit del deute.

No obstant això, els demòcrates no han aconseguit resoldre el problema dels joves que van arribar de petits als Estats Units, coneguts com els 'dreamers', els somiadors, a qui no s'ofereix cap promesa concreta, tal com els demòcrates pretenien.

stats