BALCANS
Internacional 20/02/2012

Un front calent descongela el Danubi i el gel flotant enfonsa desenes d'embarcacions a Sèrbia

Belgrad s'aixeca a 10ºC, després de dues setmanes a una mitjana de -20ºC

Reuters
1 min
Un home remena els blocs de gel del Danubi al seu pas per Belgrad. MARKO DJURI / REUTERS

BelgradDesprés de setmanes de fred siberià, Belgrad es va aixecar diumenge a deu graus positius. Una temperatura rècord si es té en compte que la capital sèrbia ha estat a -20ºC durant quinze dies. El front siberià havia convertit el Danubi en un gran bloc de gel que, en només 24 hores, s'ha fos, i ha convertit, així, el riu en una gran massa d'aigua on, a part de navegar-hi embarcacions, també hi naveguen blocs de gel. En dos dies, aquests petits "icebergs" han enfonsat dotzenes d'embarcacions i han destruït bona part de les terrasses de bars i restaurants a la vora del Danubi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"El gel s'ha fos tan ràpidament que no ens ha estat possible evitar perdre-ho tot", ha dit un dels propietaris de les petites embarcacions que donen al riu, Dragan Jovanovic. "Segur que els danys estaran valorats en centenars de milers d'euros".

Les autoritats sèrbies van començar a trencar el gel del Danubi a principis de febrer, en arribar l'onada siberiana, però les baixes temperatures feien gairebé impossible navegar-hi. El 8 de febrer van prohibir transitar-hi.

Almenys 20 persones han mort pel fred a Sèrbia en les últimes setmanes.

stats