Internacional 13/06/2014

El sergent alliberat pels talibans aterra a Texas i rep tractament per a la seva reinserció

L'exèrcit investigarà si el militar va desertar o va abandonar la unitat de forma voluntària

Agències
2 min

San AntonioEls Estats Units han rebut avui el sergent Bowe Bergdahl, alliberat pels talibans afganesos després d'haver estat segrestat cinc anys. Procedent d'Alemanya, el militar ha aterrat en una base de San Antonio, a l'estat de Texas, i ha estat traslladat directament a un centre mèdic perquè els metges "en tinguin la cura i li donin el tractament" que requereix, segons ha informat en un comunicat el Pentàgon.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Bergdahl, de 28 anys, començarà la tercera fase del programa per a la "reintegració" a la societat de militars que han passat llargs períodes de temps a mans dels enemics, sota la vigilància i la tutela d'especialistes. "No es tracta només de danys físics", ha subratllat el comunicat oficial.

El seu alliberament, el passat 31 de maig, es va produir després que l'administració d'Obama accedís a l'intercanvi de cinc presoners talibans reclosos a la base de Guantánamo, a l'illa de Cuba.

L'operació d'intercanvi no ha pogut fugir de la polèmica. Per una banda, legisladors i advocats han criticat el president, Barack Obama, per no complir amb la llei que obliga a anunciar amb 30 dies la sortida de reclusos de la presó especial de Guantánamo, alhora que li han recriminat que el gest viola el seu compromís de no negociar amb els terroristes.

Per altra banda, hi ha cert enuig entre els veterans de la guerra, que han insistit que no són gens clares les circumstàncies en què els talibans van capturar Bergdahl, que es trobava sol en aquell moment.

Polèmiques a banda, la història del sergent té molts tints melodramàtics. De fet, recorda la del militar Brody, el protagonista de la premiada sèrie televisiva 'Homeland', que ha enganxat fins i tot el president Obama, qui no ha amagat que segueix amb ànsia les aventures i desventures del 'marine' i l'espia de la CIA, que sospita que en realitat va ser captat pels talibans i en tornar a Washington les seves lleialtats van canviar de bàndol.

stats