Internacional 10/06/2019

Sérgio Moro, de jutge estrella a superministre bolsonarista

Va canviar la història del país instruint un cas que va destapar la corrupció sistèmica en què grans constructores finançaven polítics i formacions de tot l’arc ideològic

Joaquim Piera
1 min
El jutge Sérgio Moro ahir a Rio de Janeiro en el moment que marxava de la casa de Jair Bolsonaro, amb qui es va reunir.

São PauloSérgio Moro és un salvador de la pàtria per als sectors més reaccionaris de la societat brasilera perquè, a través de l’operació Lava Jato, va salvar literalment el país de tornar a ser governat pel Partit dels Treballadors.

Moro va canviar la història del país instruint un cas que va destapar la corrupció sistèmica en què grans constructores finançaven polítics i formacions de tot l’arc ideològic. Sempre ha estat en el centre de les crítiques de l’esquerra, que l’acusa d’haver dinamitat un sector econòmic clau per afavorir interessos dels Estats Units, i d’haver influït en el panorama polític empresonant sense proves l’expresident Lula da Silva quan liderava tots el sondejos.

El fet que Moro acceptés ser ministre de Justícia plenipotenciari de Bolsonaro, que s’havia vist afavorit per les seves decisions, va ser interpretat com una decisió molt arriscada que podria tacar el seu expedient. Per a l’esquerra era només un capítol més que exterioritzava la seva ideologia conservadora.

Bolsonaro ja ha afirmat que el ministeri de Justícia serà el pas previ perquè Moro arribi al Suprem el 2020, quan s’ha de jubilar un dels seus magistrats. D’aquesta manera, el president ultra es desfà d’un contrincant directe per a les eleccions del 2022 i s’assegura un aliat a la cort suprema.

Tot el pla de futur, però, se’n pot anar en orris per les filtracions de The Intercept, que a més poden tenir efectes retroactius pel que fa a les desenes de sentències que va dictar en els cinc anys que va dirigir la primera instància de l’operació Lava Jato.

stats