Internacional 21/04/2014

Corea del Sud acusa d'"assassinat" el capità del ferri enfonsat

La xifra de morts s'eleva a 80 i encara hi ha més de 200 persones desaparegudes, la majoria, estudiants de secundària

Efe
2 min
Desesperació entre els familiars dels passatgers del Sewol, el vaixell sud-coreà naufragat / AFP

SeülLa presidenta sud-coreana, Park Geun-hye, ha acusat aquest dilluns d'"assassinat" el capità del 'Sewol', el ferri enfonsat amb més de 300 persones mortes o desaparegudes, després que la transcripció del diàleg entre el vaixell i la torre de control revelés caos i greus errors en les decisions preses per l'alt comandament de la tripulació.

"La conducta del capità i alguns membres de la tripulació és incomprensible des del sentit comú", ha afirmat la presidenta sud-coreana durant una reunió amb alts oficials del govern sud-coreà, i ha afegit que es tracta d'"una mena d'acte d'assassinat que no pot ni ha de ser tolerat".

Mentrestant, continuen les tasques de rescat dins del vaixell i els bussos han recuperat avui 21 cossos més, amb els quals s'eleva la xifra de morts a 80 i el nombre de desapareguts se situa al voltant dels 222.

Les dures acusacions de la presidenta s'han produït en un moment en què el govern sud-coreà es troba en el punt de mira dels familiars de les víctimes, que acusen l'executiu de Park de no esforçar-se prou en el rescat, de prendre decisions errònies i de proporcionar informació incorrecta.

La transcripció del diàleg entre la cabina del vaixell i la torre de control en els 40 primers minuts de l'enfonsament revela errors i contratemps que haurien impedit salvar moltes més vides. De moment s'han pogut rescatar en vida unes 174 persones.

La tripulació va enviar a les 08.55 h de dimecres –01.55 h de la matinada, hora catalana– una primera emissió radiofònica a la torre de control de l'illa de Jeju, on es dirigia, per advertir que el transbordador s'estava "inclinant" minuts després de sentir un fort estrèpit a la nau.

La cabina va rebre diverses indicacions d'evacuar els passatgers, però no es va arribar a donar l'ordre, segons va reconèixer el mateix capità, per la por que els passatgers fossin arrossegats per les fortes onades i els corrents marins.

Els dubtes de Lee es van unir a l'avaria del sistema de megafonia que impedia la comunicació amb el passatge i la incapacitat de la tripulació per desplegar els bots salvavides, segons revela la transcripció.

Les comunicacions entre el ferri 'Sewol' i la torre de control es van acabar a les 09.38, hora local, un minut després que el capità confirmés que va donar finalment l'ordre d'evacuació, una ordre que va arribar massa tard i només va permetre que sortís del vaixell una minoria del passatge.

En aquest moment, el capità del vaixell el va abandonar i va ser un dels primers rescatats, fet que en va motivar la detenció divendres, juntament amb dos tripulants, sota l'acusació de descuidar la seguretat dels passatgers.

A aquests tres primers detinguts s'hi han sumat avui quatre membres més de la tripulació, acusats també de violar les lleis d'ajuda i rescat.

Dels 477 passatgers del 'Sewol', 325 eren estudiants de 16 i 17 anys d'un mateix institut. La majoria continuen a l'interior de la nau submergida cinc dies després de l'accident, quan ja es donen per perdudes les possibilitats de trobar més supervivents.

stats