Internacional 25/08/2013

Sirià permetrà a l'ONU investigar la zona del suposat atac químic

La missió dels investigadors començarà demà dilluns

Agències
2 min

DamascSíria ha autoritzat aquest diumenge a la missió de l'ONU visitar el suburbi de Ghouta, als afores de Damasc, on aquesta setmana l'oposició va denunciar la mort de més de mil persones en un suposat atac del règim amb armes químiques.

En un comunicat difós per la televisió estatal, el ministeri sirià d'Afers Exteriors ha dit que ha arribat a un acord amb l'ONU. Per la seva banda, el portaveu del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha indicat que l'alta comissionada per a Assumptes de Desarmament, Angela Kane, es va reunir divendres i dissabte amb funcionaris d'alt rang del govern sirià per negociar l'entrada dels experts.

"El propòsit de la visita serà buscar la cooperació del govern perquè faciliti una investigació sobre l'atac ocorregut el 21 d'agost a l'àrea de Ghouta, que inclou el suposat ús d'armes químiques", ha afegit el portaveu.

"El secretari general assenyala que el govern de la república àrab Síria ha afirmat que proporcionarà la cooperació necessària, incloent-hi el respecte d'un cessament d'hostilitats a llocs relacionats amb el succés", ha afegit.

Dimecres, la Coalició Nacional Síria −CNFROS, la principal aliança opositora− va denunciar que almenys 1.300 persones havien perdut la vida un dia abans en un atac amb armes químiques a diversos suburbis de Damasc.

Metges Sense Fronteres va confirmar ahir que havien atès 3.600 persones des de dimecres que presentaven símptomes neurotòxics, 355 dels quals van morir. La plataforma opositora Observatori Sirià de Drets Humans va aportar una xifra similar: 322, entre els quals, 54 nens i 82 dones.

Les autoritats sirianes han negat aquestes acusacions i han insistit avui que estan disposades a cooperar amb l'ONU per "descobrir les mentides de les al·legacions dels grups terroristes", en al·lusió als rebels, als quals també acusen d'haver utilitzat armament químic.

stats