Internacional 19/11/2020

Soldats australians van assassinar almenys 39 civils desarmats a l'Afganistan

Una investigació interna de l'exèrcit revela els crims de guerra comesos per forces d'elit

Sònia Sánchez
2 min
El cap de les Forces de Defensa d'Austràlia, Angus Campbell, en la roda de premsa sobre els crims de guerra a l'Afganistan.

Barcelona"A la gent de l’Afganistan, en nom de la Força de Defensa d'Austràlia, els demano disculpes sincerament i sense reserves per qualsevol delicte comès per les forces australianes. He parlat amb el meu homòleg afganès, el general [Yasin] Zia, per traslladar-li aquest missatge", ha proclamat aquest dijous en una impactant i històrica roda de premsa el cap de l'exèrcit australià, Angus Campbell.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El general ha comparegut per fer públics els resultats d'una investigació interna que ha posat al descobert l'assassinat d'almenys 39 civils afganesos i el tractament cruel de dos més per part de 25 soldats de les forces especials de l'exèrcit. Uns fets constitutius de crims de guerra i que el mateix Campbell va admetre que no eren aïllats, sinó producte d'una "cultura egocèntrica de guerrers" i de "competitivitat" promoguda pels comandaments d'aquesta unitat especial.

Execucions de civils desarmats, col·locació d'armes i ràdios al costat dels cadàvers per fer-los passar per combatents i fins i tot una macabra "iniciació ritual" dels soldats nous, als quals es forçava a matar un presoner indefens per apuntar-se "la seva primera mort". Són algunes de les revelacions de l'informe, que assegura que "cap dels assassinats descrits es va fer en plena batalla", com ha admès el general Campbell.

"Quan vaig sentir els rumors per primer cop a finals del 2015 [d'algunes actuacions inapropiades de l'exèrcit a l'Afganistan] vaig tenir la sensació que hi havia alguna cosa al darrere, però mai m'hauria esperat alguns dels passatges que he llegit aquestes últimes setmanes", ha admès el cap de l'exèrcit.

informe que s'ha fet públic aquest dijousanunciar que posava en marxa una oficina especial d'investigació

stats