Internacional 06/09/2017

Qui són els 'dreamers'?

La història dels joves que s'han beneficiat del programa d'Obama per protegir els fills d'immigrants

Ara
1 min
Dos 'dreamers' en una manifestació aquest dimarts al costat de la Torre Trump, a Washington.

BarcelonaQui són els 'dreamers'? Qui són els joves indocumentats a qui Donald Trump acaba de deixar sense empara legal? El 'New York Times' ha fet un recull de testimonis dels fills d'immigrants que s'han beneficiat del programa DACA, que Barack Obama va promulgar el 2012 per evitar la deportació dels sensepapers que van arribar als EUA quan encara eren infants, una llei que Donald Trump va fulminar dimarts.

Aquestes són les històries d'alguns dels 800.000 'dreamers' nord-americans.

"Abans del DACA sentia que vivia entre dos mons. Vaig néixer a Hondures però si m'hi fan tornar seré una estrangera, allà", explica una noia que va arribar als Estats Units quan tenia 8 anys. Ara en té 20 i assegura que amb la revocació de la llei pot perdre la feina.

Un altre jove relata que gràcies al DACA ha pogut obtenir un número de la seguretat social, millorar de feina, treure's el carnet de conduir i obrir un compte al banc.

El fiscal general dels Estats Units, Jeff Sessions, un dels membres del govern de Trump amb posicions més dures sobre immigració, va anunciar dimecres la suspensió del DACA, que es farà efectiva d'aquí a 6 mesos. És el temps que té el Congrés dels EUA, l'únic òrgan amb capacitat per canviar el sistema migratori, de trobar una nova solució per regularitzar la situació dels 'dreamers'.

stats