MATANÇA DE SREBRENICA

Ratko Mladic, el genocida de Srebrenica, demana l'absolució

L'excap militar serbobosnià apel·la que va haver-hi errors en el seu judici

El genocida serbobosnià  Ratko   Mladic , condemnat el 2017 a cadena perpètua per la matança de Srebrenica  i altres crims, ha demanat aquest dimarts l'absolució a l'al·legar que el tribunal internacional que el va condemnar –el Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia– va cometre "errors de dret".  Les suposades equivocacions a les quals es remet afectarien els deu càrrecs pels quals  Mladic  va ser condemnat. 

Així ho ha afirmat una de les seves advocades, Peta-Louise Bagott, en l'obertura de les vistes orals del recurs d'apel·lació. La lletrada ha  esgrimit que  "s'hauria de fer marxa enrere" a la sentència i considerar-lo "no culpable" o declarar el judici nul i repetir-se tot el procés –que va durar sis anys–. 

La justícia internacional condemna Ratko Mladic a cadena perpètua per crims de guerra i genocidi

S egons la defensa, en la condemna de  Mladic  hi figuren una sèrie de successos durant la guerra, com bombardejos i incidents amb franctiradors, que no haurien de vincular-se amb el paper de  Mladic  com a excap militar serbi de l'exèrcit serbobosnià.  Aquests successos s'haurien afegit a les primeres acusacions presentades contra  Mladic  sense avisar la defensa d'això amb el temps corresponent, fet que, segons l'advocada defensora, constituiria un dels "errors de dret" de la sala que el va jutjar.

La defensa també s'ha queixat  que no s'han dut a terme exàmens psíquics i físics suficients per avaluar si  Mladic , de 77 anys, està en condicions per sotmetre's a judici.  Les vistes del recurs d'apel·lació, que se celebren al Mecanisme per als Tribunals Penals Internacionals ( MTPI) , amb seu a la Haia, s'estan duent a terme amb retard degut a una operació de còlon a la qual  Mladic  es va sotmetre a principis d'any. 

Acusat de genocidi el 2017

Mladic  va ser condemnat el setembre del 2017 a cadena perpètua per un càrrec de genocidi per la matança de Srebrenica, que va suposar l'assassinat d'uns 8.000 homes i adolescents bosnians musulmans el juliol del 1995, ara fa 25 anys. També va ser considerat culpable de quatre crims de guerra i cinc de lesa humanitat, entre els quals figuren assassinat, deportació, atacs contra la població civil i presa d'ostatges.

Srebrenica: 25 anys de negació

Per la seva part, la Fiscalia estudia demanar que a l'actual condemna se li afegeixi un segon càrrec de genocidi per altres massacres ocorregudes en diversos municipis de Bòsnia.