Internacional 08/11/2018

Alliberada la cristiana condemnada per blasfèmia al Pakistan

Ha passat 8 anys al corredor de la mort acusada d'insultar Mahoma durant una discussió entre dones

Ara
3 min
Asia Bibi en una roda de premsa amb el governador de la província de Panjab, Salman Taseer.

BarcelonaLa cristiana Asia Bibi ha sortit de la presó aquest dijous a la matinada (hora de Catalunya) després de passar 8 anys al corredor de la mort al Pakistan. Bibi estava acusada d'un delicte de blasfèmia per insultar Mahoma, i el Tribunal Superior de Lahore va ratificar el 2010 la condemna a la pena de mort per haver blasfemat.

El seu advocat, Saif-Ul-Malook, va dir a Efe que l'absolució dictada pel Tribunal Suprem del Pakistan (TSP) fa pocs dies és un "veredicte històric", emès per uns jutges amenaçats de mort per part de grups islamistes.

La decisió de l'alt tribunal ha provocat una allau de protestes islamistes organitzades pel partit Threek-e-Labbaik Pakistán (TLP). Els grups islamistes contraris a la resolució del TSP, anunciada ja fa una setmana, van paralitzar el país durant tres dies consecutius, per protestar contra l'absolució de la cristiana.

Bibi, mare de cinc fills, feia vuit anys que estava empresonada al corredor de la mort del Pakistan per una condemna imposada el 2010, que l'acusava d'haver blasfemat contra Mahoma i la sentenciava a la pena de mort.

Les filles d'Asia bibi amb una fotografia de la seva mare.

Tot i que l'advocat de l'acusada, Saiful Malook, ha afirmat a Efe que havia marxat del país, el portaveu del ministeri d'exteriors pakistanès, Mohamed Faisal, ha contradit les afirmacions de l'advocat i ha assegurat en roda de premsa que hi ha un recurs, presentat al TSP, contra l'absolució de Bibi: "Quan s'anunciï la decisió [del Tribunal] ella podrà viatjar on vulgui". Mentrestant "l'Estat del Pakistan està protegint [Bibi]", segons ha remarcat el portaveu pakistanès. Les autoritats pakistaneses en cap moment han especificat on estava allotjada i el mateix Faisal ha afirmat que "és en un lloc segur del Pakistan".

I és que un acord firmat entre el govern pakistanès i el partit islamista TLP ha permès que la justícia pakistanesa acceptés a tràmit el recurs presentat pel clergue Qari Mohamed Salam en contra l'absolució d'Asia Bibi. El recurs impedeix que Bibi pugui sortir del país asiàtic fins que el Tribunal Superior del Pakistan no resolgui el tràmit judicial presentat pel clergue i en doni una sentència. De moment, la màxima institució judicial del país no s'ha pronunciat sobre què farà davant el recurs presentat pel religiós.

Reaccions internacionals

L'advocat de la cristiana va viatjar aquest cap de setmana a Holanda per oferir una roda de premsa des de l'Haia en què alertava sobre "les amenaces" que rep la seva defensada per part dels islamistes radicals. El país danès ha ofert asil a l'advocat defensor dels drets humans. "La situació d'Asia Bibi té tota la nostra atenció", va dir el ministre d'Exteriors holandès, Stef Blok, que ha posat en marxa un programa que permet a l'advocat quedar-se en territori holandès durant els pròxims mesos fins a decidir sobre el ser futur.

L'advocat d'Asia Bibi, Saif-ul-Malook, en una conferència a La Haia.

La família de la cristiana ha demanat ajuda a través de vídeos al Regne Unit, el Canadà, els Estats Units i Itàlia. De moment només l'italià disposat a fer tots el possible perquè Asia Bibi pugui sortir del Pakistan.

La camperola va ser denunciada l'any 2009 per dues dones que l'acusaven d'"haver insultat", suposadament, el profeta Mahoma durant una discussió en un pou d'aigua a la regió del Panjab a l'est del país.

stats