Internacional 21/09/2015

"És una victòria del poble": Tsipras celebra el triomf i revalida la coalició amb els ultranacionalistes

El primer ministre grec obté un triomf clar a les urnes, amb més de set punts de diferència sobre el segon partit, només matisat per l'elevada abstenció

Cristina Mas
2 min

Enviada especial a AtenesSyriza ha guanyat amb solvència d'aquest diumenge a Grècia, en obtenir el 35,47% dels vots, amb el 99,82% del vot escrutat. La formació d'Alexis Tsipras supera el partit conservador Nova Democràcia, que obtindria el 28% dels sufragis. Nova sorpresa a Grècia, on totes les enquestes apuntaven a un resultat molt més ajustat.

"És una victòria del poble, em sento reivindicat", ha dit Tsipras davant dels seus seguidors. "Venen temps difícils, perquè la recuperació no vindrà per art de màgia", ha afirmat. I ha aparegut a l'escenari, amb Panos Kamenos, líder dels ultranacionalistes Grecs Independents, amb qui tornarà a formar govern per tenir majoria absoluta al parlament.

El resultat dóna als de Tsipras 145 escons dels 300 del Parlament, comptant ja els 50 que la llei electoral atorga a la formació guanyadora. Nova Democràcia n'obtindria 75. Els seus antics socis de govern de Syriza, els ultranacionalistes Grecs Independents, obtenen 11 escons, de manera que Syriza no haurà de buscar nous aliats. La majoria permet garantir la formació d'un govern capaç d'aprovar al Parlament les dures mesures d'austeritat compromeses amb els creditors en el tercer rescat.

El líder dels conservadors de Nova Democràcia, Vangelis Meimarakis, ha reconegut la victòria de Syriza a les eleccions anticipades d'aquest diumenge. Amb un to abatut, ha felicitat Tsipras a la porta de la seu del partit.

Els resultats oficials alcen fins a la tercera posició els nazis d'Alba Daurada, que guanyaria 17 escons, el mateixos que socialdemòcrates del Pasok. Els comunistes mantenen el suport del seu electorat fidel i obtindrien 15 seients al Parlament, mentre que els centristes de To Potami, n'obtindrien 11.

Via Twitter, Tsipras ha parlat de treballar "dur i amb perseverança" per continuar endavant.

Per contra, els escindits de Syriza, Unitat Popular, no aconseguirien el 3% de vots necessaris per entrar a la cambra hel·lena.

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha trucat a Tsipras per felicitar-lo. A Twitter, a més, li ha demanat un govern "sòlid".

El desencís i el cansament dels grecs -les d'avui són les terceres eleccions en un any- ha fet disparar l'abstenció fins al 45%, segons les projeccions oficials, un percentatge rècord que suposa nou punts més que als comicis del gener.

A la carpa que Syriza ha muntat a la plaça de Klafthmonos, els simpatitzants del partit de Tsipras celebraven la victòria. La diputada de la formació Vangelis Apostolou ha dit a la televisió pública que "sembla que el poble grec vol Tsipras: no hi havia una altra alternativa, serem al poder els propers quatre anys". S'ha compromès a implementar les reformes i a protegir alhora el sector públic.

Segons les dades del Ministeri de l'Interior grec, el resultat provisional és gairebé un calc del dels comicis del mes de gener, en què es va imposar fregant la majoria.

stats