Estats Units
Internacional 06/07/2022

El tirador de la desfilada de Chicago confessa

Robert E. Crimo III, de 21 anys, s'enfronta a set càrrecs d'assassinat

ARA
2 min
La vicepresidenta Kamala Harris ha visitat avui Highland Park

BarcelonaL'home acusat d'haver matat set persones en la desfilada del 4 de Juliol a Highland Park (Chicago) ha confessat aquest dimecres davant del jutge l'atac i n'ha donat nous detalls. Robert E. Crimo III s'enfronta a almenys set càrrecs d'assassinat en primer grau i podria ser condemnat a cadena perpètua sense llibertat condicional. Per via telemàtica ha descrit els fets davant del tribunal amb un aire impassible. Segons ha confirmat el fiscal estatal del comtat de Lake, Eric Rinehart, el jove de 21 anys ja havia estat investigat per la policia local. En l'atac va deixar una trentena de ferits.

Crimo, que va ser detingut unes hores després dels fets, va disparar contra els participants de la desfilada des del terrat d'un negoci amb un rifle semiautomàtic que havia comprat legalment i que la policia va recuperar al mateix lloc. Va disparar més de 70 bales d'alta velocitat i, després del tiroteig, va abandonar l'escena a peu i va fugir barrejant-se amb la gent i disfressat de dona. Segons les autoritats, havia planejat l'atac durant setmanes, tot i que no s'han aclarit les seves motivacions. "No tenim informació que suggereixi si va ser motivat per una qüestió de raça o religió o per altres raons", va dir dilluns el subcap de l'oficina del Sheriff, Cristopher Covelli. El barri on va perpetrar el tiroteig és de majoria jueva.

La policia ha assegurat també que el sospitós va comprar fins a cinc armes de foc abans de complir els 21 anys, l'edat mínima per adquirir-ne a Illinois. La policia creu que volia perpetrar un segon atac amb les altres armes, que portava al cotxe. L'episodi ha tornat a posar en evidència la ineficàcia de les normatives de control d'armes als Estats Units, perquè el jove va comprar l'armament tot i constar en els registres policials com un individu perillós per a ell mateix i el seu entorn, després que el 2019 protagonitzés un intent de suïcidi i amenacés de mort tota la seva família. L'estat d'Illinois té una de les lleis de control d'armes més estrictes dels Estats Units, que inclou la revisió dels antecedents i requisits d'emmagatzematge segur.

Més tirotejos durant el 4 de Juliol

El tiroteig massiu a Highland Park va ser el quart a Illinois des de divendres, segons el Gun Violence Archive, que documenta la violència amb armes de foc al país. Les autoritats d'almenys una dotzena de ciutats més van informar de tirotejos durant tot el cap de setmana, la majoria d'ells dilluns.

stats