Desastre al Japó
Internacional 15/03/2011

L'alcalde de Tòquio es disculpa per haver dit que el terratrèmol va ser un "càstig diví"

L'ultraconservador Shintaro Ishihara havia afirmat que el terratrèmol i el tsunami eren conseqüència de l'egoisme que hi havia al Japó

Efe
1 min

TòquioL'alcalde de Tòquio, l'ultraconservador Shintaro Ishihara, s'ha disculpat després d'haver afirmat que el devastador terratrèmol del dia 11 i el tsunami posterior eren un "càstig diví" per l'egoisme dels japonesos. "Ho retiro i ofereixo les més profundes disculpes", ha dit Ishihara. L'alcalde ha reconegut que hauria d'haver pensat en els sentiments de les víctimes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El polèmic alcalde de 78 anys va afirmar el dilluns davant els periodistes que "la política japonesa està contaminada d'egoisme i populisme. Necessitem utilitzar el tsunami per escombrar l'egoisme, que ha oxidat la mentalitat japonesa durant molt de temps". "Crec que (el desastre) és un càstig diví, no obstant això ho sento per les víctimes", va afegir.

Els seus comentaris van provocar una gran polèmica en un moment en el qual Japó s'esforça per buscar supervivents i controlar la situació en diferents reactors malmesos a la central nuclear de Fukushima, amb la por davant un augment de la radioactivitat.

El darrer recompte oficial situa les víctimes de la tragèdia a l'entorn d'uns 27.000 morts i més de 3.700 desapareguts, però es tem que la xifra augmenti ja que les autoritats locals de les províncies més afectades parlen de milers de persones sense localitzar.

Ishihara és alcalde de Tòquio des de 1999 i vol tornar-se a presentar les properes eleccions locals d'aquesta primavera. No és la seva primera polèmica, ja n'ha protagonitzat moltes altres atacant els homosexuals, els immigrants i les dones, de les quals va arribar a dir que després de la menopausa ja no servien per a res.

stats