Internacional 06/09/2019

Tota l’oposició a Johnson anuncia que dilluns vetarà les eleccions

Q.a.
2 min
Boris Johnson, durant la intervenció que ha fet aquesta tarda a Downing Street / TOLGA AKMEN / AFP

LondresBoris Johnson se’n surt millor amb els bous escocesos que no pas amb els líders de l’oposició a Westminster. Va quedar demostrat ahir quan el primer ministre britànic, en un viatge a Escòcia, va visitar una granja del comtat d’Aberdeen i va mostrar, per a fotògrafs i càmeres de televisió, les seves habilitats amb el bestiar. Abans havia passejat per un port de pescadors i, quan era preguntat un cop més sobre si signaria una carta per demanar un allargament del Brexit, com l’obliga la llei que ahir es va aprovar a la Cambra dels Lords, va dir que ni pensar-ho. ¿Com aconseguirà un canvi en el pacte signat per Theresa May, doncs? “Amb el poder de persuasió. Perquè no hi ha cap dubte que n’hauríem de sortir [de la Unió Europea]. Seria un retard inútil”. Però no va fer servir la categòrica frase “abans mort en una rasa” que demanar la pròrroga, que havia pronunciat dijous.

Johnson va anar a Escòcia per anunciar una pluja de milions als grangers i pescadors de la regió, en el segon acte electoral en dos dies. Però la campanya continua sense poder-se convocar. I ahir, a més, el líder laborista, el dels nacionalistes escocesos i el dels gal·lesos, el del Partit Verd i el liberaldemòcrata van anunciar que dilluns vetaran la llei que permetria dissoldre els Comuns. No hi donaran llum verda fins al novembre, probablement a finals de mes.

Johnson, doncs, haurà de canviar de tàctica si vol mantenir la seva promesa estrella: deixar la Unió Europea el 31 d’octubre al preu que sigui. I no en té gaires. O bé aconsegueix el pacte que pretén amb la UE en la cimera del 17 i 18 d’octubre, el presenta al Parlament el 19 i la cambra l’hi aprova, o bé ha de dimitir i cedir el pas a un nou candidat perquè intenti formar govern: Jeremy Corbyn (laborista) o un d’unitat.

En les últimes hores s’especula amb la possibilitat que, tot i que Johnson demanés l’allargament, el 31 d’octubre podria no nomenar un nou comissari britànic, cosa que suposaria la violació de la llei de la UE i, per tant, l’expulsió. L’acció implicaria l’incompliment dels tractats internacionals, cosa prou greu.

stats