Internacional 10/06/2019

Tots contra Boris Johnson en l'inici de la cursa 'tory' per substituir Theresa May

Deu aspirants es disputen les claus de Downing Street mentre prometen tirar endavant el Brexit

Quim Aranda
3 min
Tots contra Boris Johnson en l'inici de la cursa 'tory' per substituir Theresa May

LondresDeu candidats a primer ministre del Regne Unit. El Partit Conservador britànic ha anunciat aquesta tarda de dilluns els noms dels aspirants oficials a la successió de Theresa May, que han aconseguit com a mínim els vuit avals necessaris per prendre part en una cursa que té com a premi les claus de Downing Street. Són Boris Johnson, Jeremy Hunt, Matt Hancock, Michael Gove, Sadij Javid, Andrea Leadsom, Esther McVey, Dominic Raab, Mark Harper i Rory Stwart. Tots tenen en comú que formen o han format part del govern de Theresa May.

Boris Johnson, aquest dilluns, al centre de Londres / HANNAN MCKAY / REUTERS

Cinc dels aspirants han oficiat al llarg d'avui dilluns els seus actes per posar de manifest les seves intencions. Han estat el ministre d'Afers Estrangers, Jeremy Hunt; l'exministre del Brexit, Dominic Raab; l'exministra de Treball i Pensions, Esther McVey; el ministre de Sanitat, Matt Hancock, i el ministre de Mediambient, Michael Gove.

Jeremy Hunt, aquest dilluns a Westminster, durant la presentació de la seva candidatura / NIKLAS HALLEN / AFP

Paradoxalment, l'aspirant que, d'acord amb els anuncis fets públics fins ara pels membres del grup parlamentari 'tory', suma més suports, i el favorit en les apostes, l'exministre d'Exteriors i exalcalde de Londres Boris Johnson no ha convocat cap acte públic, en el que sembla un evident canvi d'estratègia mediàtica i comunicativa.

Johnson, conegut pels seus habituals estirabots i sortides de to, s'ha limitat a fer un anunci de retallada de l'impost sobre la renda de les persones físiques per a aquells que guanyen entre 56.000 i 86.000 euros anuals a través de la seva columna dels dilluns del 'Daily Telegraph'. A més, ahir diumenge, Johnson va afirmar en una entrevista al 'Sunday Times' que era partidari de renegociar l'acord del Brexit, i que si no ho aconseguia trauria el país de la Unió Europea en la data prevista, el 31 d'octubre. Alhora, també amenaçava Brussel·les amb no pagar la factura del divorci que Brussel·les va establir amb la ja 'premier' en funcions, Theresa May.

Tot i ser el gran favorit, i el que compta, en principi, amb més simpaties dins de la militància conservadora —aproximadament, els 120.000 membres del partit triaran el nou 'premier' dels dos finalistes de les primàries entre els diputats conservadors—, Johnson va rebre ahir dos seriosos cops a la seva alternativa. D'una banda, l'anunci fet per les ministres de Treball i Pensions i Defensa, Amber Rudd i Penny Mordaunt, respectivament, la primera del camp 'remainer' i la segona del camp 'brexiter', sobre que donen suport a Jeremy Hunt.

D'una altra, l'estratègia que Hunt, però també altres candidats, Michael Gove, Rory Stwart i Matt Hancock, han posat en marxa contra Johnson, a hores d'ara i en principi, el contrincant a batre. Per a una bona part del partit, Johnson, un 'neocon' en política exterior, és vist també com un eixelebrat i com un candidat que divideix els 'tories'. Així, tant Amber Rudd, aquest dilluns en una intervenció al programa de BBC4 Radio 'Today', com Michel Gove, en la seva presentació pública, han assegurat, la primera explícitament i el segon de manera implícita, que Johnson com a 'premier' conduiria a una moció de confiança i a la convocatòria d'unes eleccions generals avançades, que són vistes com autodestructives per tots els candidats, en cas que arribessin abans que no s'hagi fet realitat el Brexit.

Michael Gove, aquest dilluns a la tarda, durant la presentació de la seva candidatura / TOLGA AKMEN / AFP

La primera votació entre el grup parlamentari tindrà lloc dijous. Per passar a la següent ronda, els candidats hauran d'aconseguir un mínim de 17 avals. A més de Johnson, entre els que es dona per segur que la superaran hi ha Jeremy Hunt i Michael Gove.

Gove, que ha ofert una brillant presentació de la seva candidatura, no ha pogut escapar a l'escàndol que el té encotillat des que dissabte, en una entrevista al 'Daily Mail', va admetre que fa més de vint anys, mentre treballava com a periodista, va consumir cocaïna en diverses ocasions. Un error que, ha assegurat, no ha de "condicionar" la candidatura.

Més enllà de la retòrica habitual d'esperança en el futur que s'albira per al Regne Unit en el post-Brexit, el cert és que cap candidat dels que aposten per la renegociació i si cal el no acord (Hunt,, Javid, Gove, Johnson, Raab i Harper), no ha ofert un pla creïble de com superar el bloqueig del Parlament. Les dues dones candidates (McVey i Leadsom) aposten de manera més directa pel no acord.

stats