Els traductors afganesos, traïts pel Regne Unit

Exalts comandaments de l'exèrcit britànic demanen refugi per als intèrprets amb els quals van treballar a l'Afganistan

3 min
Forces afganeses a la província de Helmand, al sud de l'Afganistan, on ha tingut lloc el bombardeig nord-americà

LondresLa història no és gens nova. Ha passat abans amb els soldats nepalesos gurkha, amb els traductors iraquians que van servir a les tropes britàniques –però també a les nord-americanes– després de la invasió del 2003, i ara, que tot just s'ha anunciat, tant per part dels Estats Units com del Regne Unit, l'abandonament a la seva sort de l'Afganistan després de dues dècades d'invasió militar fracassada i caòtica, torna a passar el mateix amb els afganesos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Traduttore, traditore? No. Més aviat és el contrari. I es pot considerar que els traductors han sigut traïts. Perquè ara que se'n van els soldats de l'inexpugnable territori del centre de l'Àsia, molts d'aquells que van col·laborar amb els occidentals, els intèrprets, però també cuiners i altres professionals, conductors o sanitaris, es queden enrere. En molts casos, abandonats a la seva sort, i a expenses que els talibans passin a cobrar-se la revenja pel suposat col·laboracionisme.

És el cas del Wazir, que va treballar en primera línia, i en unitats mèdiques durant quatre anys, i que a través de la premsa britànica ha llençat una crida desesperada per ser acollit al Regne Unit amb la seva dona i els seus quatre fills. El jove, de 30 anys, assegura que casa seva ha sigut atacada en tres ocasions i que ha rebut nombroses amenaces de mort per part dels integristes. El seu germà va ser assassinat perquè els executors no van poder trobar-lo a ell. "Ho hem intentat tot per viure amb seguretat i silenci a l'Afganistan, però ha sigut impossible", deia. "Això és només per la meva feina per a les forces britàniques, per les quals vaig arriscar la vida, i ara la meva família paga la pena. És difícil de suportar". De res no li han servit les referències dels oficials britànics a les ordres dels quals va treballar. La seva petició de trasllat i exili ha sigut rebutjada després que l'acomiadessin el 2019, quan va ser trobat en unes dependències militars on un altre dels intèrprets que hi havia va ser trobat fumant haixix.

El del Wizar no és un cas aïllat. La BBC ha difós també el d'un altre intèrpret, de 36 anys, que va ser acomiadat després de tres anys de feina per haver-se negat a netejar les latrines de la caserna on tenia la base, una feina per a la qual no havia sigut contractat. Contractat no directament per l'exèrcit, sinó per una empresa proveïdora, ara no té oportunitat de recórrer la decisió i el formulari britànic de petició de refugi se li ha denegat per, justament, haver sigut acomiadat del seu lloc de treball.

Arran d'aquests casos, i de molts més, exalts comandaments de l'exèrcit britànic s'han adreçat per carta aquest dimecres al primer ministre, Boris Johnson, perquè se'ls faciliti l'acollida al Regne Unit. "Si algun dels nostres antics intèrprets és assassinat pels talibans arran de la nostra retirada, la deshonra seria directament atribuïble a la nostra nació", diuen a la carta els militars, entre els quals hi ha quatre antics caps de la defensa –Lord Boyce, Lord Stirrup, Lord Richards i Lord Houghton–; dos excaps de l'exèrcit britànic –Sir Peter Wall i Lord Dannatt–; Lord Ricketts, l'exassessor de seguretat nacional, i l'exministre de Defensa Johnny Mercer, que va exercir de soldat a Helmand. "Molts dels nostres antics intèrprets han sigut rebutjats innecessàriament i sense raons... Exhortem fermament que la política es torni a revisar immediatament, per garantir-ne la seguretat".

Menys d'un terç d'admesos

El mes de maig passat, el ministre de Defensa del Regne Unit, Ben Wallace, va anunciar els plans per accelerar el trasllat de centenars d’intèrprets afganesos al Regne Unit, després que els nord-americans i les forces de l’OTAN anunciessin la retirada del país, completada, com ja s'ha apuntat, pels britànics. D’acord amb l'anomenada Política d’Assistència i Deslocalització Afganesa, Downing Street ha assegurat que 3.000 antics intèrprets i les seves famílies es podrien establir al Regne Unit. Però els militars abans esmentats han posat de manifest que molts intèrprets que formen part del 35% del personal que va ser acomiadat del servei per diversos motius, "sense cap procés degut ni capacitat per apel·lar el seu acomiadament", es troben del tot indefensos davant de decisions totalment arbitràries que ara els poden costar la vida.

L’Aliança Sulha, formada per exmilitars, i que fa campanya pels drets dels antics intèrprets afganesos, afirma que el govern només espera reubicar un màxim de 800 intèrprets i les seves famílies sota el pla ARAP. La xifra és menys d’un terç dels 3.000 intèrprets que van treballar amb forces del Regne Unit. Tampoc inclou un altre personal contractat localment que no treballava en primera línia però que igualment poden experimentar represàlies dels talibans, com els cuiners i els jardiners.

stats