Internacional 12/12/2020

El Tribunal Suprem tanca la porta a la demanda de Trump per anul·lar les eleccions

El president pretenia que la justícia suspengués el resultat en quatre estats claus

Carlos Pérez Cruz
2 min
¿Fins quan pot resistir Trump sense concedir la victòria?

WashingtonDonald Trump la va definir aquesta setmana com "la grossa", la demanda legal "que tots hem estat esperant" i que li permetria seguir quatre anys més a la Casa Blanca. Va demanar "coratge i saviesa" al Tribunal Suprem per admetre i resoldre al seu favor el que ahir mateix va definir com "potser el cas més important de la història". Però el president nord-americà s'ha trobat amb el desdeny de la principal institució judicial de país. Aquesta matinada el Suprem ha denegat acceptar la demanda presentada pel fiscal general de Texas, Ken Paxton, que buscava anul·lar els resultats de Geòrgia, Michigan, Wisconsin i Pensilvània, tots estats on va guanyar el demòcrata Joe Biden. Amb el rebuig contundent dels jutges, al republicà se li tanquen les portes judicials en la seva croada per revertir la voluntat de la ciutadania.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una ordre sense signatura, el Suprem afirma que Texas no té legitimitat i al·lega que la demanda "no ha demostrat un interès susceptible de ser jutjat sobre la forma en què altres estats gestionen les seves eleccions". La petició, que tenia el suport de 17 fiscals generals conservadors més i de 126 dels 196 membres republicans de la Cambra de Representants, no serà ni tan sols debatuda a l'alt tribunal.

Paxton, com a escuder de Trump, pretenia anul·lar més de 20 milions de vots emesos en els quatre estats, fonamentalment sota el pretext que les facilitats per votar-hi per correu haurien perjudicat al seu estat, Texas. Buscava suspendre els 62 vots del Col·legi Electoral i delegar als parlaments estatals, controlats pels republicans, l'elecció dels delegats encarregats d'emetre aquests vots. Electors que, per descomptat, haguessin votat per Donald Trump i no pel guanyador dels comicis.

A la decisió del Suprem només li han posat pegues dos dels seus 9 membres, els conservadors Samuel Alito i Clarence Thomas. En un comunicat, tots dos s'han limitat a aclarir que entenen que el tribunal no té potestat per simplement denegar la demanda. Cap dels tres jutges elegits per Donald Trump s'ha sumat a la declaració dels seus col·legues conservadors.

És la segona vegada en aquesta setmana en què el Tribunal Suprem ha denegat prendre en consideració un cas presentat pels aliats del president, que sumen mig centenar de derrotes als tribunals des que es van celebrar les eleccions. Trump insisteix a al·legar que la seva derrota ha estat producte d'un frau, però ha estat incapaç de provar-ho. Dilluns que ve, els 538 electors del Col·legi Electoral estan cridats a votar pel guanyador de les eleccions en els seus respectius estats. 306 d'aquests vots, 36 més dels necessaris per arribar a la Casa Blanca, li corresponen al demòcrata Joe Biden.

En una de les primeres reaccions a la decisió del Suprem, el Partit Republicà de Texas ha suggerit la secessió dels estats demandants de la Unió. En una nota de prensa proposa “formar una Unió d’estats que cumpleixin amb la Constitució”.

stats