Internacional 12/05/2017

Trump adverteix l'excap de l'FBI que no parli amb la premsa

El president li va demanar a Comey "lleialtat" abans de destituir-lo

Ara
2 min
El president dels EUA, Donald Trump, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Donald Trump, va exigir, durant un sopar a inicis de febrer, al llavors director de l'FBI, James Comey, lleialtat. Comey, però, acomiadat aquesta setmana, va negar-s'hi, i a canvi li va oferir "honestedat".

Aquesta escena, revelada aquest divendres pel 'New York Times', podria haver sigut el tret de sortida de la mala relació entre Trump i Comey, que ha acabat desembocant en una tempesta política a Washington.

Cada hora que passa la situació s'agreuja perquè Trump, fidel al seu estil, actua a cop de tuit per demanar silenci a Comey o insinuar que potser seria millor acabar amb les rodes de premsa diàries que ofereix el portaveu de la Casa Blanca.

En un tuit, el president ha avisat l'excap de l'FBI que no passi cap informació als periodistes: "James Comey, espero que no hi hagi "enregistraments" de les nostres converses abans que comenci les filtracions a la premsa".

El diari de Nova York assegura que han conegut l'existència d'aquesta escena pels comentaris de diversos alts càrrecs de l'FBI, que estan descontents amb la decisió del president Trump.

Aquest dijous, de fet, el director actual en funcions d'aquesta agència va dir davant el Congrés dels EUA que la majoria de membres de l'FBI estaven molt satisfets amb la labor de Comey.

En un punt de la conversa entre Trump i l'exdirector de l'FBI, després que el president es vantés de la seva victòria i de les multituds que aconseguia reunir en els seus mítings, Trump va demanar-li a Comey que li "jurés lleialtat".

Comey s'hi va negar i li va prometre, en canvi, que seria "honest amb ell". Insatisfet amb aquesta resposta, Trump va demanar-li dues vegades més aquesta lleialtat, però Comey no va cedir, segons el 'New York Times'.

Manifestants davant la Casa Blanca protestant contra la decisió d'acomiadar Comey.

"L'exdirector de l'FBI creu ara que aquest sopar va ser un presagi de la seva caiguda", explica el diari. Un portaveu de la Casa Blanca, però, en resposta a les paraules de Comey, assegura que Trump no va demanar-li lleialtat personal, sinó lleialtat al poble i a la pàtria.

Adeu

Aquest dijous al vespre, Comey va publicar una carta pública en què reaccionava per primera vegada al seu acomiadament. A la carta demana comprensió per al president, "que té tot el dret d'acomiadar el director de l'FBI per qualsevol raó o per cap".

"No perdré més temps en aquesta decisió ni de la forma que va ser executada. I espero que vosaltres tampoc. Està fet i jo estaré bé, encara que trobaré a faltar aquesta feina profundament", escriu Comey a la carta.

En el moment de l'acomiadament, l'exdirector de l'FBI estava investigant les possibles connexions de la campanya de Donald Trump a la presidència dels EUA amb el govern rus de Vladímir Putin.

stats