Internacional 22/06/2017

Trump vol un mur amb Mèxic fet amb plaques solars

El president dels EUA creu que l'energia renovable ajudaria Mèxic a pagar la construcció de la frontera

Efe
2 min
Trump aplaudint al míting de Cedar Rapids, als EUA

WashingtonEl president dels EUA, Donald Trump, ha proposat avui que el mur que vol construir a la frontera amb Mèxic estigui cobert amb plaques solars perquè la factura del país veí sigui menor, en un discurs en què ha parlat sobre immigració, Cuba i la seva constant pugna amb l'oposició demòcrata, a la localitat de Cedar Rapids.

El magnat ha insistit en la seva promesa estrella, la de construir un mur a la frontera amb Mèxic, però hi ha afegit una característica nova: el vol utilitzar per produir energies renovables. "Estem pensant a construir el mur com a mur solar, que creï energia i s'autofinanci. D'aquesta manera, Mèxic haurà de pagar molts menys diners. Té sentit, no?", va preguntar Trump.

El mur de la vergonya

El president dels EUA ha assegurat que aquesta idea tan "imaginativa" és seva, tot i que molts mitjans estatunidencs l'atribueixen a una de les propostes presentades dins el procés de licitació pública per construir el mur.

L'empresa que l'hauria proposat es diu Gleason Partners i el seu fundador, Tom Gleason, va dir a 'The Washington Post' que el seu disseny generaria dos megawatts d'electricitat per milla (1,6 quilòmetre), una energia suficient per abastir 350 habitatges, i costaria uns 7,5 milions de dòlars per milla.

La possibilitat de col·locar plaques solars al mur ja circulava per Washington. Trump ja n'havia parlant en una trobada privada amb un grup de legisladors republicans el 6 de juny, però fins ara no ho havia dit en públic.

El projecte del govern dels EUA concep un mur a la frontera sud que cobreixi prop de la meitat dels més de 3.000 quilòmetres de territori limítrof amb Mèxic, una construcció que costaria més de 20.000 milions de dòlars, segons el departament de Seguretat Nacional.

Encara que col·locar plaques solars ajudaria a sufragar aquesta factura, hi ha qui qüestiona l'eficàcia d'aquesta estratègia perquè les plaques s'haurien de posar en posició vertical i podrien no canalitzar adequadament la llum del sol.

Trump ha insistit que la zona de la frontera sud "és un dels llocs on l'energia solar funciona realment bé", i ha dit que recobrir-lo de plaques brillants faria que el mur tingués "una aparença preciosa".

El govern mexicà ha rebutjat rotundament la possibilitat de costejar el mur, i Trump encara no té el vistiplau del Congrés a la seva petició per construir la barrera.

En el discurs, Trump també ha fet una proposta confusa en assegurar que "molt aviat" promourà un projecte de llei perquè els immigrants legals dels EUA "s'hagin de mantenir econòmicament per ells mateixos" i no puguin "utilitzar el sistema de prestacions socials durant un període d'almenys cinc anys". No està clar si un projecte de llei com aquest canviaria alguna cosa, ja que el Congrés ja va aprovar una llei semblant el 1996.

El magnat també ha recordat el seu anunci recent sobre el canvi de política dels EUA cap a Cuba i ha defensat la seva decisió de retirar-se de l'acord pel canvi climàtic. Ha dit que dona suport a totes les fonts d'energia disponibles, incloses la solar i l'eòlica, però que no vol girar l'esquena a l'extracció de carbó.

stats