Internacional 01/09/2016

Trump insisteix que Mèxic pagarà el mur a la frontera amb els EUA

El candidat republicà recupera el seu discurs més dur sobre immigració hores després d'una trobada "cordial" amb el president de Mèxic

Ara
2 min
Donald Trump, aquesta matinada en l'acte celebrat a Phoenix

BarcelonaHores després de reunir-se amb el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, i d'exhibir-hi una cordialitat i una diplomàcia impròpies d'ell mateix, el candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, ha tornat a contraatacar. Si en la roda de premsa conjunta amb Peña Nieto, Trump va dir que havien parlat del mur però no del seu finançament, en el seu míting posterior a Arizona, el magnat va assegurar de nou que Mèxic pagarà el mur "al 100%".

Això, mentre el president mexicà deia a twitter que li havia dit a Trump que el seu país no finançarà la construcció de cap mur, malgrat que no va ser així de contundent durant la roda de premsa conjunta, en què tots dos polítics van passar de puntetes per les qüestions més polèmiques.

En l'esperat acte de campanya a Phoenix (Arizona), de fet, Trump va recuperar el seu discurs més dur sobre immigració, desmentint finalment el canvi de rumb que semblava haver donat en els últims dies en aquest tema, amb missatges més suaus.

"Construirem un gran mur al llarg de la frontera sud [...] i Mèxic pagarà pel mur". El polèmic candidat ha explicat que des del primer dia del seu mandat començarà a treballar en la construcció d'un "impenetrable, alt, poderós i bonic" mur, i s'ha mostrat ˝absolutament convençut" que Mèxic treballarà al costat dels EUA en aquest objectiu.

Però a més d'insistir en la construcció d'un mur a la frontera entre els dos països, que pagaria Mèxic segon ell, Trump va tornar a defensar la deportació de tots els immigrants irregulars dels Estats Units, una proposta en la que semblava que s'havia fet enrere en els últims dies.

Una promesa electoral que ja ha desfermat les primeres reaccions, entre elles la retirada del suport que li havien donat alguns representants de la comunitat hispana. Alfonso Aguilar, president de l'Associació Llatina pels Principis Conservadors, per exemple, ha assegurat sentir-se "decebut i enganyat" després d'escoltar el discurs de Trump a Phoenix.

stats