Estats Units
Internacional 24/08/2023

"L'elefant absent a l'habitació": Trump no participa en el debat de candidats republicans però n'és el protagonista

6 dels 8 candidats han assegurat que donarien suport a Trump encara que fos condemnat

ARA
4 min
D'esquerra a dreta: l'exgovernador de Nova Jersey, Chris Christie; l'exvicepresident, Mike Pence; i el principal rival de Trump a les primàries, Ron DeSantis.

BarcelonaHa sigut el gran absent, però també n'ha estat el protagonista. Donald Trump no ha participat en el primer debat dels precandidats republicans a la presidència dels Estats Units, celebrat aquest dimecres a Milwaukee, la ciutat més gran de Wisconsin, un estat clau que possiblement decantarà la balança en els resultats de les presidencials. Ha sigut "l'elefant absent a l'habitació", prenent les paraules que ha utilitzat el moderador de la cita, que ha preguntat als candidats directament per la qüestió en un dels moments més tensos de la nit. Però Trump no hi ha assistit perquè no ho necessita. Això és el que ell mateix va argumentar el cap de setmana passat a les xarxes socials. “Lidero les enquestes amb números de llegenda segons l'últim sondeig de la CBS. Per tant, no participaré en els debats”, va declarar. També va afegir que la població ja sap qui és i coneix el seu “exitós” mandat. En concret, més de la meitat dels potencials electors de les primàries es decanten per ell.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i la seva absència física, Trump ha estat protagonista durant el debat, perquè, per deslluir-lo, ha concedit una entrevista que s'ha emès a la mateixa hora per la xarxa social X. Per tant, també ha tingut la seva quota de pantalla. A més, als candidats que sí que hi eren els han preguntat què pensaven de Trump i de les quatre imputacions a què s'enfronta. De les dues hores de debat, s'han dedicat quinze minuts a Donald Trump. Els vuits candidats que hi han participat són Mike Pence, que possiblement serà citat a declarar com a testimoni en el procés de Geòrgia; el governador de Florida, Ron DeSantis; el senador de Carolina del Sud Tim Scott; l'exgovernador de Nova Jersey Chris Christie; el governador de Dakota del Nord, Doug Burgum; l'empresari Vivek Ramaswamy; l'exgovernadora de Carolina del Sud Nikki Haley, i l'exgovernador d'Arkansas Asa Hutchinson.

Imputat a Geòrgia

De fet, un dels moments clau del debat ha estat quan el periodista Bret Baier, que l'ha moderat juntament amb la seva col·lega Martha MacCallum, s'ha encarregat de preguntar directament per Trump. Els periodistes han demanat als candidats que alcessin la mà si donarien suport a l'expresident encara que fos condemnat per algun dels múltiples crims dels quals ha sigut acusat: 6 dels 8 candidats que han assistit al debat han assegurat que sí que ho farien. Només els exgovernadors de Nova Jersey i Arkansas, Chris Christie i Asa Hutchinson, no han alçat la mà. Ron DeSantis, el governador de Florida i principal competidor de Trump, ha trigat a fer-ho, però ho ha fet. Significativament, l'exvicepresident Mike Pence, que es va enfrontar a Trump al dir que els últims comicis els va guanyar Biden, ha estat l'últim a mostrar el seu suport, i només amb un gest lleu.

Aquest dijous està previst que Trump s'entregui a les autoritats de l'estat de Geòrgia, on se l'acusa d'intentar manipular els resultats de les eleccions del 2020. Per evitar ingressar a la presó haurà de pagar una fiança de 200.000 dòlars.

Però més enllà d'aquest moment, els candidats han intentat passar de puntetes sobre la qüestió Trump. Especialment, Ron DeSantis, el segon favorit a les enquestes, que ha intentat esquivar el tema. El principal rival de Trump en aquesta carrera ha refusat contestar preguntes sobre els fets del 6 de gener al Capitoli. L'empresari Vivek Ramaswami ha dit que Trump ha sigut "el millor president" del país, però ha lamentat que ara estigui "mogut per la venjança". Hutchinson, un dels principals detractors de l'expresident, ha reprovat l'actuació de Trump el 6 de gener, dia en què es va fer la marxa sobre el Capitoli i ha qualificat l'episodi de "crim molt seriós". Amb tot, el to ha sigut, en general, favorable per a l'expresident imputat.

Tots els candidats han hagut de signar un compromís de lleialtat segons el qual donaran suport al candidat que surti elegit després dels successius processos de primàries que tindran lloc abans de la cita electoral, el novembre del 2024. Trump no l'ha volgut signar.

El proper debat de candidats republicans

De la mateixa manera que Trump no ha participat en el debat de Milwaukee tot fa pensar que tampoc participarà en el segon, a Simi Valley (Califòrnia). L'expert en ciències polítiques de la Universitat de Michigan Aaron Kall recorda que el procés perquè un partit esculli el seu candidat és llarg i que cada esdeveniment suma. Per exemple, el gener del 2016 Trump va decidir saltar-se el debat de les primàries a Iowa perquè "no tenia una bona relació amb la moderadora, Megyn Kelly", i quatre dies després, quan els republicans van votar a les primàries d'aquest estat, va perdre.

No ser a Milwaukee també és significatiu, perquè l'estat de Wisconsin és un dels més disputats del país. A les presidencials del 2016 Trump es va imposar a Hilary Clinton per un estret 47,2% davant un 46,4%, mentre que el 2020 Joe Biden va aconseguir tenyir l'estat de blau, també per un estret marge del 49,6%, davant del 48,9% de Trump.

Conscient d'això, el Comitè Nacional Republicà també ha elegit Milwaukee per celebrar, el juliol del 2024, la seva convenció nacional, un esdeveniment en què ja se sabrà qui és el candidat elegit per a la cursa electoral a la Casa Blanca.

stats