Internacional 23/09/2019

Una trucada de Trump al president d'Ucraïna pot abocar-lo a l''impeachment'

El president admet que va parlar de Biden amb el líder ucraïnès Volodímir Zelenski

Ara
2 min
La trucada de Trump al president d'Ucraïna que pot portar finalment l''impeachment'

BarcelonaUn nou escàndol polític sacseja la Casa Blanca i acosta un alter cop la possibilitat d'un 'impeachment', a què encara es resisteixen els sectors més moderats del partit demòcrata amb la seva portaveu Nancy Pelosi al capdavant. Una trucada telefònica entre el president dels EUA, Donald Trump, i el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, el 25 de juliol passat està a l'origen de la polèmica, després que algú dins de l'administració filtrés als serveis secrets que Trump podria haver fet alguna promesa a un líder estranger.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'escàndol es va fer públic divendres, i a poc a poc es van anar descobrint nous detalls, però ha sigut en la nit de diumenge, matinada catalana, quan el president Trump ha admès davant la premsa que en la seva trucada per felicitar Zelenski per la seva elecció com a president es va parlar de Joe Biden, l'exvicepresident nord-americà que encapçala les primàries demòcrates i podria ser el futur contrincant de Trump en les eleccions del 2020.

Membres demòcrates del Congrés ja havien revelat que el president Trump va preguntar a Zelenski sobre els negocis a Ucraïna del fill de Biden, Hunter Biden, que està en el consell d'una empresa ucraïnesa de gas, Burisma. Les sospites que podria haver demanat al president ucraïnès que busqui draps bruts del seu possible rival a les pròximes eleccions han portat fins i tot al cap demòcrata de la Comissió d'Intel·ligència del Congrés, Adam Schiff, a plantejar-se seriosament per primer cop la possibilitat de l''impeachment'.

El president Trump nega haver fet res malament, però, en lloc de negar-ho, ha passat a l'atac: "La conversació que vaig tenir [per telèfon amb el president Zelenski] va ser àmpliament de felicitació, i també vam parlar de corrupció, de tota la corrupció que té lloc i que no volem que gent nostra com el vicepresident Biden i el seu fill creïn més corrupció de la que ja hi ha a Ucraïna", ha dit Trump als periodistes.

La trucada de Trump al president d'Ucraïna que pot portar finalment l''impeachment'

Els demòcrates apuntaven ja que si el president nord-americà va demanar a Zelenski que investigués Biden i el seu fill se'l pot acusar de promoure la ingerència estrangera en les eleccions nord-americanes, que el novembre del 2020 han de decidir sobre la possible reelecció de Trump.

Fins ara, l'administració ha tancat files amb Trump i tant el seu secretari d'Estat, Mike Pompeo, com el seu advocat personal, Rudolf Giuliani, han sortit en defensa de la trucada que va fer el seu cap al president d'Ucraïna. Però les veus crítiques dins del mateix partit republicà comencen a sorgir amb tuits a Twitter com el del senador Mitt Romney: "Si el president va demanar o pressionar el president d'Ucraïna perquè investigui el seu rival polític, ja sigui de manera directa o a través del seu advocat personal, això seria extremadament problemàtic".

El fill de Joe Biden va entrar en el consell de l'empresa gasística ucraïnesa Burisma el 2014, quan el seu pare era vicepresident dels Estats Units. Diversos mitjans nord-americans apuntaven en els últims dies que Trump va demanar a Zelenski que investigui si Biden es va aprofitar del seu càrrec per ajudar el seu fill.

stats