Internacional 20/06/2018

Trump mantindrà les famílies unides però detingudes a la frontera

El president dels EUA signa una ordre executiva per aturar la polèmica separació de nens i pares

Sònia Sánchez
4 min
Donald Trump signa una ordre executiva per mantenir les famílies d'immigrants unides a la frontera, sota custòdia policial.

BarcelonaLa indignació global desfermada per la separació dels nens immigrants dels seus pares a la frontera dels EUA ha forçat finalment Donald Trump a rectificar. Les tensions generades en el si del seu mateix partit, a causa del rebuig que una mesura tan cruel ha despertat fins i tot en aliats tradicionals del president, l'han portat finalment aquest dimecres a fer marxa enrere i signar una ordre executiva per acabar amb la separació de pares i fills immigrants.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una reunió a la Casa Blanca amb representants republicans al Congrés, Trump ha assegurat que el ferri control de les fronteres continuarà –control que ha desembocat en un rècord històric de detencions a la frontera sud dels EUA–, però al mateix temps es mantindran les famílies unides. "Si ets dèbil, el país quedarà inundat per milions de persones. Si ets fort, no tens cor. Potser prefereixo ser fort, però és un dilema difícil", ha dit Trump.

La política de "tolerància zero" contra la immigració seguirà, és a dir, es detindran tots els immigrants que travessin il·legalment la frontera, però les famílies amb nens es mantindran juntes mentre els pares estiguin sota custòdia policial. "És la política d'aquesta administració mantenir les famílies unides, inclús detenint famílies d'immigrants juntes quan sigui apropiat, d'acord amb la llei i els recursos disponibles", diu l'ordre executiva, que afegeix que cal proveir l'estat amb "totes les instal·lacions disponibles per acollir i tenir cura de les famílies d'immigrants, i es construiran aquestes instal·lacions si és necessari i d'acord amb la llei".

Al centre de detenció de McAllen, a Texas, els nens separats dels pares dormen  a terra.

L'ordre executiva també estableix que les famílies d'immigrants seran "casos prioritaris" per alleugerir la resolució dels seus processos. Amb tot, ordena al fiscal general a presentar una petició judicial per suspendre l'acord conegut com a Flores, una decisió judicial que fixa que els menors detinguts a la frontera només poden estar sota custòdia judicial per un màxim de 20 dies.

Tot i el suport que la separació familiar ha rebut fins a l’últim moment de diversos comentaristes de la cadena Fox, incommovibles, l’àudio filtrat a la premsa d’una desena de nens centreamericans de fins a 6 anys, que ploraven i cridaven els seus pares després que els en separessin, i les imatges dels centres de detenció on aquests menors no acompanyats dormien a terra dins de gàbies de filferro, van generar un terratrèmol polític impossible de salvar.

Dimarts a la nit, la notícia d’Associated Press que el govern nord-americà estava enviant "nadons i altres nens molt petits a albergs infantils" després de ser separats dels seus pares va commoure fins i tot la popular presentadora de la MSNBC Rachel Maddow, que no va poder continuar llegint i va passar precipitadament la connexió a un reporter sobre el terreny.

No era per a menys. L'ONG Kids in Need of Defense alerta que alguns pares han sigut deportats sense que se’ls retornessin els seus fills. L’ONG denunciava el cas d’una nena de només dos anys que seguia en custòdia del govern dels Estats Units després de ser separada del seu pare al març, tot i que l’home va ser deportat al seu país només un mes després de la detenció. Una altra nena de quatre anys separada del seu pare el desembre del 2017 seguia sota custòdia dels EUA i el seu pare també havia sigut ja deportat.

Els nens separats de les seves famílies a la frontera dels Estats Units amb Mèxic –uns 4.000 ja, segons la Unió Americana per a les Llibertats Civils (ACLU és la sigla en anglès)– són tractats com a menors immigrants no acompanyats i són enviats a albergs estatals d’arreu del país. Diversos representants demòcrates han fet visites sorpresa a diversos d’aquests albergs en els últims dies, des de Nova Jersey a Florida.

Aquest mateix dimecres, diverses aerolínies nord-americanes han emès comunicats per advertir el govern de Trump que no acceptarien en els seus vols nens immigrants que han estat separats de les seves famílies, per ser traslladats a albergs d'altres estats. "La separació de famílies no és consistent amb els valors d'American Airlines", deia el comunicat d'aquesta companyia. United i Frontier van fer comunicats similars.

Famílies d'immigrants esperant per presentar sol·licitud d'asil a un centre fronterer dels Estats Units.

Fins i tot el governador republicà de Florida, Rick Scott, aliat incondicional de Trump, va aixecar la veu contra la separació de pares i fills immigrants i va demanar informació al govern federal sobre l’alberg reobert al seu estat aquesta primavera, que presumptament acollia molts d’aquests nens.

Tot plegat ha forçat el mateix Partit Republicà a intervenir, i aquest dimecres, just abans de l’anunci de Trump, el president de la Cambra de Representants, el republicà Paul Ryan, ha anunciat que dijous es votarà a l’hemicicle una reforma legislativa per posar fi a la separació dels infants de la seva família a la frontera. La proposta republicana planteja també que els nens estiguin amb els seus pares durant el temps que aquests estiguin sota custòdia policial processats per haver creuat il·legalment la frontera. Falta encara per saber què passarà amb les famílies que ja han sigut dividides.

stats