Internacional 08/07/2015

Tsipras rebutja un 'Grexit' i apel·la a un compromís "just" amb els creditors

"Volem veure la llum al final del túnel", ha dit el primer ministre grec aquest matí al Parlament Europeu on ha explicat les línies mestres de la proposta que han presentat als socis de l'euro per reprendre el diàleg

Ara
2 min
Tsipras en la seva intervenció d'aquest dimecres a l'Eurocambra. REUTERS

BarcelonaEl primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha rebutjat aquest matí al Parlament Europeu la sortida de Grècia de l'euro, un 'Grexit', i ha apel·lat a un compromís "just" que doni una perspectiva al seu país després de cinc anys de daltabaix econòmic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La història europea és la d'una successió de conflictes que conclouen amb consensos. Necessitem una UE unida, no una UE dividida", ha argumentat Tsipras. "Volem un acord que posi punt final a la crisi, que mostri que hi ha llum al final del túnel", ha reclamat.

Tsipras, que ha estat rebut entre aplaudiments i algun xiulet quan ha arribat a l'Eurocambra, ha assegura que el 'no' al referèndum de diumenge va ser una "elecció valenta" del poble grec que en cap cas s'ha d'interpretar com la voluntat de trencar les negociacions amb els socis de l'euro.

El primer ministre ha explicat les línies mestres de la proposta que ahir va presentar a la cimera de Brussel·les per reprendre el diàleg i evitar la fallida del país que inclou "reformes creïbles que no agreujaran la recessió", un finançament a mig termini per afavorir el creixement i combatre l'atur.

La qüestió del deute

A la proposta, segons Tsipras, també hi ha la petició per trobar una "solució" per l'altíssim deute que té el país. "Hem de discutir la sostenibilitat del deute. No podem tenir tabús. Hem de veure la realitat i actuar", ha dit el primer ministre.

Tsipras ha lamentat que el seu país s'hagi convertit en un "laboratori de l'austeritat" els últims cinc anys i que cap de les reformes implementades han servit per acabar amb les desigualtats. "Cap reforma tenia per objectiu millorar el cobrament d'impostos o l'administració pública", ha lamentat.

"Segons un estudi de Crédit Suisse, el 10% de grecs gestionen el 56% de la riquesa del país. Això és una injustícia major i els programes de rescat fins ara no han millorat aquesta situació", ha lamentat Tsipras que ha recordat que els diners injectats fins ara a Grècia per Europa, "no ha anat al poble grec sinó que s'ha utilitzat per salvar el bancs".

stats