MATANÇA A ARIZONA
Internacional 09/01/2011

El xèrif de Tucson alerta dels riscos de "d'escalfar la retòrica de l'odi" i la "desconfiança cap al govern"

Clarenc Dupnik, responsable policial del comtat de Pima, assenyala la possible relació entre la matança d'Arizona i la crispació política dels darrers anys als EUA. L'FBI descarta que hi hagi més congressistes en perill

Efe
2 min
El xèrif del comptat de Pima, Clarence Dupnik. Foto: EFE

Tucson"Quan s'escalfa la retòrica sobre l'odi, sobre la desconfiança cap al govern, això inflama l'opinió pública durant les 24 hores del dia, set dies la setmana. Això impacte en la gent, especialment en els més desequilibrats." Són les paraules del xèrif del comtat de Pima, al qual pertany la ciutat de Tucson. Clarence Dupnik ha advertit dels perills que implica la crispació política que hi ha als Estats Units en els darrers anys, que veu com un possible desencadenant de la matança d'aquest dissabte a Arizona, en què van morir sis persones i una dotzena més van quedar ferides, entre els quals la congressista demòcrata Gabrielle Giffords.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentre la congressista continua a l'UCI, Dupnik s'ha afegit així al debat que hi ha al país sobre el paper del Tea Party i l'agressivitat d'alguns polítics nord-americans. Sarah Palin, que va posar Giffords en una llista de rivals a batre políticament i els va assenyalar sobre un mapa amb punts de mira dibuixats al damunt, és al centre de la polèmica, una vegada més.

El cert és que els investigadors tenen clar que l'atac anava adreça a Giffords, tot i que la ràfega de trets disparada per l'autor de la matança va tocar 18 persones. Tanmateix, el director de l'FBI, Robert Mueller, ha descartat que hi hagi altres legisladors en perill. Segons Mueller, no hi ha dades que indiquin que hi ha "cap risc específic d'atac contra altres legisladors". Tanmateix, es dedicaran "tots els recursos necessaris a assegurar que els càrrecs públics estan segurs". I ha afegit que al Capitoli ja hi ha converses per millorar la seguretat dels legisladors.

Mueller s'ha desplaçat a Arizona per seguir de prop les investigacions de l'atac perpetrat aquest dissabte pel jove Jared Lee Loughner, en el qual van morir sis persones i 14 més van resultar ferides, entre elles la congressista.

El director de l'FBI ha dit que probablement el jove, que va comprar l'arma al novembre, compareixerà davant d'un jutge federal en una audiència la qual es concretaran els càrrecs que se li imputen.

Tot i no voler concretar què dirà l'escrit d'acusació que es presentarà, sí que ha admès que els càrrecs seran relacionats amb l'atemptat a una congressista, l'assassinat a un dels seus col·laboradors i el d'un jutge federal, dues de les sis víctimes mortals de l'atac i que, pel seu càrrec, fan que les imputacions siguin més greus. També se l'acusarà de terrorisme domèstic. L'FBI té indicis que l'autor dels trets ja va assistir a un míting de Giffords l'any 2007.

stats