Internacional 08/05/2014

Els pro-russos ucraïnesos rebutgen la petició de Putin d'ajornar el referèndum d'independència

Els membres de l'assemblea de l'autoproclamada 'república popular de Donetsk' han decidit per unanimitat mantenir la consulta prevista per aquest diumenge

Efe
2 min
Els pro-russos preparen el referèndum d'independència previst per aquest diumenge / GETTY

DonetskEls insurgents pro-russos de la regió ucraïnesa de Donetsk, a l'est del país, han rebutjat aquest dijous la petició del president rus, Vladímir Putin, d'ajornar el referèndum d'independència previst per aquest diumenge, 11 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ho han decidit per unanimitat els membres de l'assemblea de l'autoproclamada 'república popular de Donetsk' durant una reunió extraordinària celebrada avui, segons han anunciat els líders rebels en roda de premsa.

Els insurgents han agraït a Putin els seus esforços diplomàtics, però han afegit que la celebració de la consulta no és decisió dels líders pro-russos, sinó del poble de Donetsk, de majoria russòfona.

L'assemblea popular insurgent de la regió veïna de Lugansk també ha pres la decisió avui de seguir endavant amb els seus plans de celebrar el plebiscit en la data prevista.

Els pro-russos d'aquestes dues regions limítrofes amb Rússia es proposen preguntar aquest diumenge als electors si donen suport a la independència dels seus territoris.

En cas que guanyi el sí a la independència, el copresident del govern de la 'república popular de Donetsk', Miroslav Rudenko, ha assegurat que cinc regions -Donetsk, Lugansk, Khàrkiv, Odessa i Nikoláyev- formaran un nou Estat independent que s'anomenarà Novorossia -Nova Rússia-.

Putin va demanar ahir l'ajornament del referèndum independentista a l'est d'Ucraïna després de reunir-se al Kremlin amb el cap de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), Didier Burkhalter.

El president rus va explicar, després de la reunió, que animava els pro-russos a fer aquest pas "per crear les condicions necessàries per al diàleg" amb les autoritats de Kíev.

La Rada Suprema -Parlament- d'Ucraïna va rebutjar aquesta setmana la possibilitat de convocar un referèndum sobre el nou model d'Estat el 25 de maig, coincidint amb les eleccions presidencials.

Els diputats del partit governant, Batkivschina -pàtria-, van assegurar que el referèndum nacional se celebrarà quan s'estabilitzi la situació al sud-est del país, on Kíev prossegueix l'ofensiva contra els bastions pro-rusos.

stats