Internacional 09/12/2015

L'oposició de Veneçuela obté la majoria per reformar la Constitució

La MUD no es posa d'acord si ha d'iniciar els tràmits per revocar Maduro

Marta Rodríguez
2 min

BarcelonaEl Consell Nacional Electoral (CNE) ha anunciat avui oficialment que la Mesa de la Unitat Democràtica (MUD) ha obtingut en les eleccions al Parlament de Veneçuela 112 diputats, el que representa dos terços de la cambra, una majoria qualificada, mentre que el governant chavista PSUV es queda amb tan sols 55 escons.

Amb els resultats, Veneçuela estrena un escenari inèdit, ja que per primer cop el partit del govern no controlarà l'Assemblea Nacional, que es constituirà el proper 5 de gener. Des del 2012, la cambra està presidida per Diosdado Cabello, un home fort del president Nicolás Maduro i un incondicional d'Hugo Chávez, que ha atacat en diverses ocasions els opositors aprofitant el seu programa televisiu setmanal. El control de l'Assemblea permetrà a la coalició opositora emprendre canvis.

  • Constitució

Els dos terços de diputats per a la MUD podran servir per iniciar el tràmit per reformar la Constitució o convocar referèndums.

  • El futur de Maduro

Si hi ha consens amb les forces de la MUD, el 2016 es podria forçar un referèndum per avaluar la gestió de Maduro, però ara per ara, les diferents sensibilitats que formen la coalició no tenen consensuat quin és el mecanisme per avalar la iniciativa. Els dos terços de diputats podrien també exigir la renúncia del president, que ha dit que plantarà cara per salvar la Revolució bolivariana, alhora que ha rebutjat una amnistia per als presos polítics.

  • Cessions de poder

Gràcies a la majoria que tenia a l'Assemblea, Maduro -com prèviament Chaves- havia aconseguit en diferents ocasions la cessió del poder legislatiu, que li han permès aprovar per decret més lleis que la pròpia cambra, el què ha permès en la pràctica una major centralització de l'estat i més control de les finances per part de l'executiu. La MUD ha anunciarà que revocarà la cessió per tornar als parlamentaris la potestat d'elaborar lleis.

stats