França

Esclata la violència a les Antilles franceses contra l'obligació de vacunar-se

Les illes de Guadalupe i Martinica estan paralitzades per una vaga general i aldarulls als carrers

3 min
Un arbre cremat després d'una altra jornada de protestes a Guadalupe contra les restriccions per la pandèmia i l'ús del certificat de vacunació.

ParísEls bombers i les forces de seguretat no donen l'abast per apagar els cotxes cremats i contenir els violents. Des de dissabte, l’illa de Guadalupe, una de les regions franceses d’ultramar, està paralitzada per una vaga general i aldarulls que acaben cada nit amb botigues saquejades i barricades als carrers. Els incidents van començar durant el cap de setmana com a protesta per la vacunació obligatòria del personal sanitari, els bombers, els policies, els mestres i els treballadors de cara al públic, però ha derivat en una crisi social que el govern francès intenta contenir. Una situació similar es viu des d’aquest dilluns a la veïna Martinica: la matinada passada, uns desconeguts van disparar trets contra la policia, tot i que no hi va haver cap víctima.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Estem davant d’una situació explosiva”, reconeixia dilluns el president de la República, Emmanuel Macron. Els ciutadans de les dues petites illes de les Antilles franceses –la població no arriba als 400.000 habitants a cadascuna– reclamen que el govern francès suspengui la vacunació obligatòria per a algunes professions però també que es posin mesures per reduir la taxa d’atur, que en el cas de Guadalupe arriba al 19%, davant el 8% de França. A Guadalupe, un terç dels habitants viuen sota el llindar de la pobresa. 

Una casa incendiada a Guadalupe en el marc de les protestes de la població contra el certificat de vacunació.
Un cotxe cremat enmig d'una carretera de Guadalupe.

Davant el desbordament de les forces de l’ordre locals, que no són prou nombroses per contenir els aldarulls, el govern francès ha enviat a les Antilles 250 policies, dels quals 50 són de les forces especials. També s’ha decretat un toc de queda des de les 23 h a les 5 h. Per ara gairebé un centenar de persones han estat detingudes. 

Posar fi a la violència

Macron està disposat a obrir una negociació amb el govern local per oferir vacunes que no siguin ARN –una de les demandes de la població illenca– i a buscar altres sortides professionals per als sanitaris que no es volen vacunar i que es quedaran sense feina en els propers dies, però reclama que primer es posi fi a la violència. “El que és segur és que el restabliment de l'ordre públic és un requisit previ per a qualsevol discussió”, ha advertit aquest dimarts el ministre de l’Interior, Gérald Darmanin. 

El govern francès ha fet una crida al diàleg, però no cedirà sobre l’obligació de certs col·lectius d’estar vacunats. Argumenta que no es poden suspendre a les regions d’ultramar les obligacions de vacunació que tenen la resta de francesos. París veu amb preocupació com a la majoria d’illes de bandera francesa la taxa de vacunació és molt feble. A Guadalupe i Martinica se situa al voltant d’un terç de la població i en el cas del personal sanitari no arriba al 50%, unes xifres molt allunyades de la França metropolitana, on el 75% de la població general està vacunada. 

En els pitjors moments de la pandèmia, l’Elisi va arribar a noliejar avions amb malalts greus de covid per traslladar-los a París davant el desbordament dels hospitals de les regions ultraperifèriques. Des de fa temps, les Antilles franceses estan tancades al turisme –només s’hi pot viatjar per motius justificats– i s’exigeix PCR o test d’antígens i una quarantena a les persones que hi arriben procedents de França. 

stats