Internacional 25/10/2017

Xi Jinping, nova guàrdia sense successor

El president xinès presenta un politburó ple d'homes de més de 60 anys

Ara
2 min
Xi saluda envoltat dels nous homes forts del politburó, a Pequín.

BarcelonaXi Jinping, el xinès amb més poder des de Mao Zedong, no ha donat cap senyal de quan pensa baixar de l'Olimp. El president ha presentat aquest dimecres els nous líders del Partit Comunista amb qui controlarà el règim fins al 2022, però ha evitat assenyalar un hereu que el rellevi quan, en teoria, acabi el seu mandat. La nova guàrdia del politburó són tots homes, de més de 60 anys, una edat que els allunya de la línia successòria. En un breu acte al Saló Oriental del Gran Palau del Poble, Xi i els altres sis membres de la renovada cúspide del partit han aparegut davant la premsa des del darrere d'uns plafons amb dibuixos de garses. La gran incògnita de qui governarà el gegant asiàtic d'aquí cinc anys queda encara pendent, vista la fotografia que avui han deixat.

Només Xi i el primer ministre, Li Keqiang, es mantenen respecte a l'anterior lideratge, mentre que les cinc cares noves a la cúpula, coneguts aliats del president, ja havien estat anticipades el cap de setmana per la premsa de Hong Kong, de manera que la sorpresa va ser relativa. Són, per ordre de jerarquia després Xi i Li, Li Zhanshu (director de l'Oficina General del PCX i secretari personal de Xi), Wang Yang (vice primer ministre), Wang Huningue (històric ideòleg del partit), Zhao Leji (des d'avui, també el responsable de la lluita anticorrupció) i Han Zheng (cap del partit a Xangai).

Un grup que sorprèn per la seva relativament avançada edat, ja que en congressos anteriors es va nomenar líders per sota dels 60 anys, i que deixa molts dubtes sobre quins canvis en el PCX es traduiran en traspassos de poder al govern de Pequín a partir del 2018. "No hi ha cap membre jove que pogués ser successor de Xi; aquest tema ho decidirà ell més tard, però sembla indicar el seu desig de mantenir-se al poder" més enllà del 2022, quan expira el seu segon mandat, analitza per a Efe l'especialista taiwanès ChangWu-er, exdirector de l'Institut d'Estudis Xinesos de la Universitat de Tamkang.

"És clar que aquesta composició és a la mesura de Xi, desfà les lleialtats de clans (diferents faccions del partit) i crea una de sola, la del Partit, amb ell mateix com a nucli", ha subratllat, per la seva banda, l'analista Xulio Ríos , del centre d'estudis Observatori de la Política Xinesa.

Cap dels que els mitjans han assenyalat els últims dies com a possibles "'delfins' de Xi, Chen Miner i Hu Chunhua (que ocupen actualment prefectures provincials del PCX), ha entrat finalment en el Comitè Permanent, encara que sí ho han fet en el Politburó , el segon escalafó de poder a la formació, renovat també avui.

stats