El poder xinès es resisteix a les dones

Malgrat el discurs de Xi Jinping la presència femenina al Partit Comunista és imperceptible

Cap dona en la història del Partit Comunista xinès (PCX) ha format part del nucli de poder de la formació, és a dir, del seu comitè permanent, i res apunta que el 19è congrés que se celebra aquests dies hagi de canviar la situació, fet pel qual s'espera que la cúpula continuï bloquejada per homes.

Tot i que el president Xi Jinping ha defensat el seu compromís amb el desenvolupament de la dona i la igualtat de gènere, la realitat a la Xina és molt diferent: les dones continuen patint discriminació i diverses feministes han estat arrestades per preparar campanyes contra l'assetjament sexual.

Tots els homes del president

"És molt difícil que una dona arribi a la Xina als nivells més alts del lideratge polític. Encara que Xi tingués la intenció de promoure alguna dona a aquests nivells, no se n'observa cap, en el panorama actual, que sigui acceptable per a l'actual lideratge", assenyala a Efe la professora i directora del Centre Asiàtic de la Universitat Tamkang, Joyce Lin.

Lluny queda la famosa proclamació de Mao Zedong, "Les dones sostenen la meitat del cel", interpretada com un crit per la igualtat de dones i homes, perquè, a la pràctica, mai una dona ha format part de la cúpula comunista.

"La igualtat de gènere és una gran causa", va dir Xi quan va pronunciar el seu primer discurs com a president a l'Assemblea General de l'ONU el 2015, el mateix any en què va detenir cinc feministes que preparaven una campanya contra l'assetjament sexual.

Una nova era

Els fets contradiuen els eslògans del partit. Actualment, només unes quantes dones se situen prop de Xi, entre elles, la vice primera ministra Liu Yandong i la cap del departament de Treball de Front Unit, Sun Xunlan, tot i que, segons els experts, es podrien jubilar aviat.

La cap del govern regional de Hong Kong, Carrie Lam, ha començat a trencar barreres a la perifèria del règim, i no s'ha d'oblidar que la veïna Taiwan té una presidenta, Tsai Ing-wen, però sembla que no va a passar el mateix en la renovació del partit que aquests dies s'està gestant al 19è congrés.

"No hi ha dones candidates amb probabilitats, ni de minories ètniques", assegura a Efe Kerry Brown, director de l'Institut de la Xina a King 's College de Londres, que destaca que la cúpula del partit segueix sent "decididament homogènia".

La imatge durant la inauguració del congrés dimecres passat va ser molt representativa: Xi envoltat d'una gran marea d'homes dels principals òrgans rectors del PCX (comitè central, politburó i comitè permanent), en la qual la presència de dones era anecdòtica. 

Tampoc s'espera un canvi de la situació, perquè cap dona ocupa el càrrec de secretària de partit provincial o regional, el trampolí més important per poder accedir a un lloc en el politburó.

En la història del partit, només un petit grup de dones han servit en aquest òrgan, moltes, esposes de líders, com va ser el cas de Jiang Qing, dona de Mao.  Segons opina Ling Li, experta de l'Institut de Ciències Humanes de Viena, el partit no discrimina les dones, perquè "qualsevol dona pot convertir-se en membre del partit si demostra la seva competència laboral i la voluntat de seguir les regles el partit".Les travesses d'alguns experts assenyalen que hi ha possibilitats que, després del congrés, una dona ocupi un càrrec de nivell mitjà, com la presidència de la Conferència Consultiva Política de la Xina, el principal òrgan assessor del govern xinès.

La barrera de gènere apareix especialment en els llocs d'alt nivell. Ling explica a Efe que l'accés a certs llocs depèn de contactes que impliquen moltes activitats de socialització, "inclòs el consum de sexe, visites a discoteques, salons de massatge, prostitutes, etc.".  Al capdavall, la insignificant presència femenina en les altes esferes de poder reflecteix el deteriorament dels drets de la dona al país, on una de cada tres dones xineses casades són maltractades, encara que molt poques ho denuncien, segons dades oficials.

"A la societat xinesa s'espera que les dones siguin dòcils i submises als seus cònjuges, i aquelles que són massa competitives i busquen el poder reben el nom de dona forta, fet que implica un caràcter excèntric", afegeix Ling.