19È CONGRÉS DEL PARTIT COMUNISTA
Internacional 18/10/2017

Una “nova era” per a la Xina

El líder xinès ha promès un país obert a l'economia mundial perquè "l'aïllament condueix al retard"

Clara Maseras
5 min
El president Xi Jinping en la sessió inaugural del 19è Congrés Comunista de la Xina, al costat dels expresidents Hu Jintao i Jiang Zemin

PequínLa Xina camina cap a “una nova era” del “socialisme de característiques xineses” en què el país assolirà un “paper central” en l’àmbit internacional i l’any 2050 “s’alçarà entre totes les nacions del món”. Amb aquest missatge va inaugurar ahir el president xinès, Xi Jinping, el 19è congrés del Partit Comunista de la Xina. Durant tres hores i mitja de discurs en què va marcar l’agenda xinesa per als pròxims cinc anys, Xi va prometre mantenir el lideratge del Partit, aprofundir en les reformes econòmiques i impulsar la influència de la Xina al món.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Xi Jinping va anunciar que la Xina ja està a punt de convertir-se en una “societat moderadament pròspera”, i de cara al futur va concretar noves aspiracions: entre el 2020 i 2035, la Xina “ocuparà un lloc en les primeres files dels països innovadors”, i el 2050 “s’alçarà entre totes les nacions del món”.

En l’apartat ideològic, Xi va defensar sense fissures el paper del Partit Comunista al govern del país i en totes les àrees de la societat. Va subratllar que s’ha de respectar la seva autoritat i va rebutjar possibles influències de sistemes polítics occidentals, una manera de deixar molt clar que en el futur no hi haurà una reforma política.

I per evitar futurs desviaments, va anunciar que el Partit llançarà una campanya per instruir els seus 89 milions de membres perquè utilitzin les noves teories del Partit per enfortir el seu pensament.

Tot i així, Xi va subratllar la necessitat de participar en la globalització i va rebutjar l’aïllacionisme: “Vivim en un món compartit i fem front a un destí compartit”.

Missatge a Taiwan i Hong Kong

El moment que més aplaudiments va arrencar del seu fidel auditori va ser quan va assegurar que la lluita contra la corrupció és una prioritat perquè segueix sent la principal amenaça per al Partit Comunista.

En l’extens discurs també va haver-hi temps per assegurar que la Xina mai permetrà la independència de Taiwan i va llançar un advertiment a Hong Kong: que es regeix pel principi “d’un país, dos sistemes” perquè no es permetrà que tingui més autonomia. En canvi, no hi va haver esments a Corea del Nord i el seu programa nuclear, un tema que haurà de tractar en la pròxima visita de Donald Trump, al novembre.

Davant dels més de 2.000 delegats que participen en el congrés del Partit, el president va presentar el seu informe polític, en què no va dubtar a enumerar tot el que ha aconseguit el país, com ara convertir-se en la segona potència mundial o treure 60 milions de persones de la pobresa en els últims cinc anys.

El to va ser triomfal, però Xi també va reconèixer els reptes que té per afrontar. La Xina ha de fer front als problemes que ha creat el desenvolupament desequilibrat arreu del país i també respondre a la demanda d’una vida millor que fa la població. El full de ruta de Xi preveu aprofundir en les reformes econòmiques millorant punts com la desigualtat d’ingressos i la protecció del medi ambient, i seguirà impulsant el consum intern per canviar el model de creixement.

Xi Jinping va recollir un dels problemes que més preocupen a la població, el preu de l’habitatge, i va prometre més regulacions en el sector immobiliari afirmant que “les cases són per viure-hi, no per especular-hi”. El president i secretari general també es va comprometre a seguir obrint el país a les empreses estrangeres i a reformar el sistema financer per incloure-hi que els tipus d’interès i les taxes de canvi responguin al mercat. També va aprofitar per demanar suport amb entusiasme al seu projecte estrella, amb el qual vol que el gegant asiàtic tingui un nou paper de potència global: la Nova Ruta de la Seda.

Un auditori disciplinat

La litúrgia habitual dels actes del Partit Comunista va marcar la cerimònia. Un auditori compost majoritàriament per homes encorbatats va seguir amb respecte el discurs, que molts llegien alhora que parlava el secretari general girant els fulls a l’uníson. En les pauses s’aplaudia amb disciplina, tots a l’una, en el punt intermedi entre l’entusiasme i la deixadesa. Xi va aparèixer a la Gran Sala del Palau del Poble escortat pels anteriors presidents, Jiang Zemin i Hu Jintao, i oferia així una imatge d’unitat i continuïtat.

El toc de color en un immens auditori gris el van oferir els integrants de les minories ètniques, especialment dones, que hi van assistir amb els seus vestits tradicionals, amb aparatosos barrets o adorns per als cabells.

Un cop inaugurat, el Congrés seguirà a porta tancada i no en transcendirà res fins al final, la setmana que ve, quan es donaran a conèixer els elegits per integrar el nou Comitè Permanent. Llavors es desvelarà el secret més esperat, si Xi Jinping, de 64 anys, nomenarà successor o retindrà el poder com a president del Partit més enllà del 2022.

El president de la Xina, Xi Jinping, ha assegurat aquest dimecres que "el gegant asiàtic s'erigirà entre totes les nacions del món el 2050 si el règim es manté i persisteix en les mateixes polítiques". A més, ha destacat la importància d'acabar amb la corrupció i frenar l'excés de capacitat industrial, la desigualtat d'ingressos i la contaminació.

Ho ha fet en el discurs inaugural del 19è Congrés del Partit Comunista de la Xina (PCX), que s'inicia aquest dimecres i s'allargarà fins al 25 d'octubre, quan s'espera que es facin públics els noms dels escollits per dirigir el partit i el país almenys els pròxims 5 anys. Durant tres hores i mitja -fet que el converteix en un dels discursos més llargs que es recorden en el Gran Palau del Poble-, ha repassat tot el que ha fet el partit governant des de l'anterior Congrés, l'any 2012. "Tots els camarades del Partit hem de pensar en els perills eventuals en temps de pau i atrevir-nos a fer canvis", ha subratllat Xi.

Entre els triomfs que ha destacat hi ha el fet que la Xina s'hagi consolidat com a segona potència econòmica mundial i hagi aconseguit augmentar significativament el seu PIB. També, que hagi tret de la pobresa més de 60 milions de persones i els avenços en la lluita contra la corrupció. "El PCX ha lluitat decididament contra els hàbits que no són sans dels seus alts càrrecs i ha complert amb el paper d'espasa afilada en campanyes que han castigat més d'un milió de funcionaris corruptes", ha recordat Xi.

Objectius ambiciosos

El líder xinès s'ha mostrat optimista de cara al futur i ha assegurat que el país "aviat culminarà la gran revitalització de la nació, encara que hagi d'oposar-se a qualsevol fet que pugui dividir-la". Alguns dels objectius fixats són "fer que el mercat jugui un paper decisiu en la distribució dels recursos i participar en el procés de globalització econòmica". De fet, ha promès una Xina oberta a l'economia mundial perquè "l'aïllament condueix al retard" i ha explicat que el país ha de mantenir el seu règim, "una dictadura democràtica popular".

Més comprensió amb Taiwan

En el mateix discurs, que es retransmetia en directe a pràcticament totes les televisions xineses i també a escoles, hospitals i altres edificis públics, Xi ha estès la mà a Taiwan, territori separat de la Xina des del 1949. Ha assegurat que "respecta el seu sistema social i l'estil de vida dels seus habitants" i ha garantit que "podran dialogar sempre que es reconeguin els fets històrics del consens del 1992", que va establir el principi "d'una sola Xina", però que no és acceptat per l'actual presidenta taiwanesa, Tsai Ing-wen. Tot i així, el Consell d'Assumptes de la Xina Continental, que és l'òrgan encarregat de les relacions entre les dues bandes a l'illa, ha apuntat que el principi d'una sola Xina "difícilment pot guanyar-se el cor del poble".

stats