XINA
Internacional 25/10/2017

La Xina té un nou Mao Zedong

El president Xi Jinping deixa la seva empremta en la història del Partit i ja se l’equipara amb el fundador

Clara Maseras
3 min
Un militar dirigeix el cor en la cloenda del Partit Comunista, amb Xi Jinping al centre, en la taula presidencial.

PequínXi Jinping ja regna a l’Olimp del Partit Comunista de la Xina al costat de Mao i Deng Xiaoping. La decisió d’incorporar els seus pensaments i el seu nom a la Constitució del Partit Comunista de la Xina (PCX) reafirma el seu poder i l’iguala al dels dos grans líders de la història de la República Popular.

El 19è congrés del Partit Comunista de la Xina es va clausurar ahir amb una votació a mà alçada en què, per absoluta unanimitat, els més de 2.000 delegats van aprovar l’esmena per incloure el “pensament de Xi Jinping sobre el socialisme amb característiques xineses per a una nova era” en la Constitució del PCX.

Encara que era una decisió esperada i anunciada des del principi del congrés, la seva confirmació té una gran rellevància perquè consagra el poder de Xi Jinping. El pensament del president, a part d’il·luminar els 88 milions de membres del PCX, s’estudiarà en col·legis i universitats. A partir d’ara qualsevol desafiament al mandatari xinès serà vist com un atac als estatuts del mateix partit.

Els anteriors presidents xinesos, Jiang Zemin i Hu Jintao, van incorporar les seves teories o pensaments en la Constitució, però al final del seu mandat i en cap cas signades amb el seu nom. Fins ara només Mao i Deng han tingut els seus noms associats a les seves ideologies, i l’últim va ser afegit a la Constitució després de la seva mort. Per això té tanta importància la decisió d’incloure la filosofia de Xi, que recull una sèrie de difusos principis socialistes xinesos com a motor d’una “nova era”, el concepte en el qual més insisteix el president.

Si Mao va ser el president revolucionari que va guanyar una guerra civil, i Deng, l’artífex de les reformes econòmiques que van desenvolupar el país, l’era liderada per Xi ha de suposar l’expansió del paper a l’exterior de la Xina i la correcció dels desequilibris interiors. El treball dels seus predecessors, Jiang Zemin i Hu Jintao, queda com un petit parèntesi de la història. El primer va aportar la teoria de les “tres representacions”, on es donava la benvinguda a empresaris, capitalistes i classe mitjana, trencant així amb la ideologia de la lluita de classes. Per la seva banda, Hu Jintao va exposar el “desenvolupament científic”, una doctrina econòmica basada en el pragmatisme.

El pensament de Xi té com a objectiu “el rejoveniment de la nació” per aconseguir que la Xina sigui reconeguda en el futur com una gran potència mundial en tots els nivells: econòmic, militar i també polític.

La teoria de Xi inclou des d’un compromís per accelerar les reformes econòmiques fins a una aposta per millorar el medi ambient, passant per l’impuls de les noves tecnologies. Però tot això sota el ferm mandat del Partit i sense que hi hagi cap espai per a una futura reforma política.

El congrés també ha introduït altres esmenes en la Constitució a petició del seu líder. A partir d’ara els estatuts del partit reconeixen el lideratge “absolut” del partit sobre els militars i l’obligació de mantenir la lluita contra la corrupció. La campanya contra la corrupció és un dels triomfs de Xi. Li ha donat popularitat i li ha permès eliminar rivals. En cinc anys la Xina ha sancionat 1,5 milions de funcionaris i ha condemnat 35 membres del comitè central. Durant el congrés se n’ha acusat mitja dotzena de conspirar contra el govern. Són la banda dels sis, que reuneix els principals alts càrrecs defenestrats: Zhou Yongkang, Bo Xilai, Guo Boxiong, Xu Caihou, Sun Zhengcai i Ling Jihua.

Xi també ha aconseguit que el seu projecte estrella, la Nova Ruta de la Seda, estigui reconegut com un objectiu del PCX en els seus estatuts. És una iniciativa per desenvolupar corredors comercials per unir la Xina amb l’Àfrica, l’Àsia i Europa.

El president xinès ja s’ha convertit en el líder que acumula més poder des de Deng. A més de secretari general del partit, és el president de la poderosa comissió militar central i controla una altra desena d’organismes. L’any passat va ser nomenat “nucli del partit”. Ara falta veure si intentarà allargar el seu mandat més enllà del 2022, quan finalitzin els cinc anys de la seva segona legislatura. Xi ha tancat el congrés amb un discurs triomfalista en què ha destacat la “missió històrica del Partit en una nova era”. Caldrà veure qui seran els escollits per acompanyar-lo en el poder durant aquesta nova etapa.

Llibertat per a dos líders revolucionaris

Dos dels estudiants que van protagonitzar les protestes democràtiques de la Revolució dels Paraigües de finals del 2014 a Hong Kong, Joshua Wong i Nathan Law, van sortir ahir de la presó després de ser condemnats per haver encapçalat aquelles mobilitzacions. Els dos joves havien entrat a la presó al mes d’agost i el president del tribunal que els jutjava va acceptar posar-los en llibertat a canvi del pagament d’una fiança.

stats