Internacional 12/12/2016

Pequín adverteix als Estats Units que la política d'"una sola Xina" és innegociable

El govern xinès demana a Washington que continuï amb la mateixa gestió respecte de l'illa rebel

Dolors Rodríguez
3 min
Tsai Ing-wen parla per telèfon amb Donald Trump.

PequínEl govern xinès ha advertit Donald Trump que si qüestiona la política d'"una sola Xina", les relacions entre els dos països es desestabilitzaran i afectaran a la pau i prosperitat de l'Àsia-Pacífic i de la resta del món.

La Xina s'ha mostrat "molt preocupada" i ha contestat amb contundència a les declaracions del president electe dels Estats Units, que considera mantenir en el futur la política d'"una sola Xina” si no s'arriba a acords amb Pequín en altres àrees, comerç inclòs. Des del 1972 les relacions entre les dues potències es basen en el respecte al principi d'"una sola Xina", pel qual es reconeix el govern de Pequín com el legítim de la Xina i Taiwan com una illa rebel amb la qual els Estats Units mantenen relacions “informals”. És una política que la Xina imposa a tots els països amb els quals manté relacions bilaterals.

Il·lustració de Trump a la portada d'un diari de Taiwan del 12 de desembre.

En roda de premsa, un portaveu del ministeri xinès d'Afers Exteriors, Geng Shuang, ha subratllat que la qüestió de Taiwan té un interès central per a la Xina i ha demanat a la nova administració nord-americana que reconegui la sensibilitat del tema i ho gestioni de forma prudent. Geng ha afirmat que "l'adhesió al principi d'una sola Xina" representa els fonaments polítics per al desenvolupament de les relacions entre la Xina i els Estats Units" i ha recordat que és un afer que no solament afecta les relacions entre Pequín i Washington sinó que també repercuteix en “la pau, estabilitat i prosperitat” de la regió de l'Àsia-Pacífic i del món.

Les declaracions del portaveu d'Exteriors han seguit a un dur editorial al diari 'Global Times', un mitjà oficial creat en anglès per exposar el punt de vista de la Xina al món i que pertany al grup del 'Diari del Poble', sota la batuta del Partit Comunista Xinès. El rotatiu qualificava Trump d'ignorant i inexpert en política exterior. El definia com un home de negocis que només entén d'acords comercials i no comprèn que Taiwan no és una qüestió de negocis per a la Xina i, per tant, és innegociable. També ha insinuat que si Washington es replanteja l'actual 'statu quo', la Xina és lliure de deixar de prioritzar la pau i utilitzar la força per recuperar Taiwan.

Una cadena de desacords

Des que va guanyar les eleccions, Donald Trump sembla obstinat a tibar les relacions amb la Xina. Els incidents s'han succeït des que el 2 de desembre Trump va mantenir una conversa telefònica amb la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen. La conversa era el primer contacte d'alt nivell des que fa quatre dècades els Estats Units van reconèixer Taiwan com a part de la Xina, fet que va provocar un incident diplomàtic. Una provocació a la qual oficialment el govern xinès va treure importància qualificant-la d'un “truc de Taiwan” alhora que recordava que Trump encara no és el president dels Estats Units.

La tèbia reacció oficial ha estat contrastada per la premsa oficial xinesa, que ha arribat a qualificar literalment de “porcs” l'equip de Trump i ha advertit que el principi d’“una sola Xina” no podia ser objecte de comerç.

L'escalada de declaracions ha anat seguida d'una demostració de força militar durant el cap de setmana passat. Avions xinesos han fet maniobres i s'han acostat a l'espai aeri de Taiwan i el Japó, aliats de Washington. Algunes informacions asseguren que a Taiwan s'han activat els míssils de defensa antiaèria.

A la Xina, Trump era el candidat preferit davant de Hillary Clinton. A l’ex secretària d'Estat la consideraven responsable de la política de el 'gir cap a l'Àsia' dels Estats Units, que xoca amb els interessos de Pequín a la regió i a més mantenia una actitud més bel·ligerant en la defensa dels drets humans a la Xina.

A Trump, en canvi, se'l veia com un home de negocis pragmàtic disposat a arribar a acords i amb un missatge aïllacionista que convé a la Xina. La renúncia a signar el tractat de comerç transpacific (TPP) és un regal per a Pequín, que pot augmentar les seves relacions comercials.

Les últimes declaracions de Trump, emeses durant una entrevista a la cadena Fox, es poden entendre com un missatge de consum intern al seu electorat. Malgrat això, cal destacar que no sembla que a Trump li tremoli el pols a l'hora d'irritar la Xina, almenys mentre no ha jurat el seu càrrec com a president. Caldrà veure si després segueix tibant les relacions amb el gegant asiàtic.

stats