Internacional 30/04/2019

La Xina condemna a mort un segon ciutadà canadenc

Ho fa enmig de les tensions per la detenció d'una directiva de Huawei al Canadà

Ara
2 min
Les banderes de la Xina i el Canadà onegen a Pequín.

BarcelonaLes autoritats xineses han condemnat a mort un segon ciutadà canadenc, aquest cop per suposadament ser integrant d'un grup que fabricava metamfetamina a la Xina. Un tribunal de la província de Guangdong (al nord de Hong Kong) considera que el canadenc Fan Wei va ser el líder d'una organització que es dedica al "tràfic i la fabricació transnacional d'estupefaents". La condemna a mort arriba enmig de les tensions entre el Canadà i la Xina per la detenció d'un alt càrrec de Huawei a Vancouver.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'organització criminal de Fan Wei estava formada per onze persones, entre les quals hi havia un ciutadà nord-americà i quatre mexicans. Els únics que han sigut condemnats a la pena capital han sigut el mateix Fan Wei i Wu Ziping, que segons l'agència Efe és de nacionalitat xinesa. Els ciutadans mexicans i el nord-americà han sigut condemnats a cadena perpètua.

Fan Wei és el segon ciutadà del Canadà que ha sigut condemnat per càrrecs relacionats amb la droga al país liderat per Xi Jinping. Fa quatre mesos un tribunal de la província xinesa de Liaoning ja va condemnar a mort el canadenc Robert Schellenberg per càrrecs de narcotràfic. Les autoritats xineses han executat prèviament almenys dos ciutadans canadencs per delictes sobre drogues, segons informa el diari canadenc 'The Globe and Mail'.

Tensió entre els dos països

Les relacions diplomàtiques entre la Xina i el Canadà no passen pel millor moment. La causa és la detenció el desembre passat al Canadà de la directora financera de l'empresa tecnològica Huawei, Meng Wanzhou, per una ordre d'extradició procedent dels Estats Units.

Després de la detenció de Meng, la Xina va arrestar dos canadencs: el diplomàtic Michael Kovrig i l'empresari Michael Spavor, sota l'acusació de posar en perill la seguretat nacional xinesa.

stats