Internacional 19/11/2013

L'Audiència Nacional ordena detenir l'expresident xinès Yiang Zemin pel genocidi del Tibet

L'ordre de cerca i captura també afecta la cúpula militar del Partit Comunista Xinès durant els anys 80

Efe
1 min

MadridL'Audiència Nacional ha dictat aquest dimarts ordres de tenció internacionals contra l'expresident xinès Jiang Zemin i d'altres quatre exdirigents del país asiàtic per la repressió del règim comunista contra els habitants del Tibet.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La causa es va obrir després que el Comitè de Suport al Tibet i la Fundació Casa del Tibet presentessin una querella dirigida contra set dirigents xinesos, entre ells l'expresident Hu Jintao. L'Audiència Nacional, però, no ha dictat cap ordre de detenció contra ell.

A part de Zemin, la secció quarta de la sala penal ha dictat un auto les ordres d'arrest, que també afecten a Li Peng, primer ministre xinès a finals dels anys 80 i principis dels 90, Qiao Shi, ex cap de la seguretat xinesa i responsable de la policia armada popular, Chen Kuiyan, secretari del Partit Comunista a la regió autònoma del Tibet entre el 1992 i el 2011 i a Peng Pelyun, ministre de Planificació Familiar de la Xina durant els anys 80.

Amb aquestes ordres internacionals de recerca i captura, la secció quarta revoca la decisió del jutge d'instrucció Ismael Moreno, que el maig passat va acordar que no calia detenir aquests persones perquè les diligències practicades no permetien deduir si van participar en els fets denunciats.

La querella que va tirar endavant el procediment va ser admesa a tràmit el gener del 2006, quan l'Audiència Nacional va declarar-se competent per investigar el genocidi denunciat davant la impossibilitat que pugui ser investigat per tribunals xinesos o pel Tribunal Penal Internacional.

Als querellats se'ls acusa d'un delicte contra la humanitat per dirigir un atac "generalitzat i sistemàtic contra la població tibetana" entre finals de la dècada dels 80 i a principis dels 90.

stats