Internacional 04/02/2018

El conservador Anastassiadis torna a imposar-se en les eleccions de Xipre

El nou president obté el 56% en els primers comicis després del 'corralito' del 2013

Ara
1 min
Nikos Anastassiadis saluda els seus simpatitzants a la sortida del col·legi electoral en què s'ha imposat còmodament.

Barcelonaenfront de l'esquerrà Stavros Malàs

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

seu mandat Xipre va tancar amb èxit el rescat del 2013

Un col·legi electoral amb els dos candidats a ocupar la presidència xipriota.

Malàs, per la seva banda, li ha retret que durant el seu govern han augmentat les desigualtats socials i li ha recordat que la cartera morosa dels bancs segueix sent extremament elevada, tot i el rescat.

Alhora, eren les primeres eleccions després de la crisi econòmica que fa cinc anys va portar a la imposició del primer 'corralito' a un país de la Unió Europea i a la signatura d'un rescat financer.

Encara que en el debat final celebrat dimecres els dos aspirants van començar una forta disputa entorn de la manera amb què es van portar les negociacions per a la reunificació de l'illa –van fracassar l'estiu passat per enèsima vegada–, els seus objectius són els mateixos. Tots dos defensen la creació d'una federació bizonal i bicomunal i, per tant, són partidaris d'una solució de consens amb els turcoxipriotes.

Un dels que primer ha felicitat el president electe ha estat el primer ministre grec, Alexis Tsipras, que a través de Twitter ha valorat que es pugui "consolidar el curs comú de Grècia i Xipre com a pilar europeu de seguretat i estabilitat a la regió".

stats