ALEMANYA

Un ‘youtuber’ de 26 anys, el nou maldecap del partit de Merkel

Difon un vídeo crític que supera els 10 milions de visites

Més de deu milions de reproduccions. Aquest és l’impacte que el vídeo del youtuber Rezo, de 26 anys i estètica rapera, ha aconseguit en menys d’una setmana. El vídeo del jove internauta, titulat La destrucció de la CDU, es va viralitzar en poques hores i ha generat un autèntic terratrèmol polític a Alemanya a pocs dies d’unes noves eleccions, europees i municipals, en què la Gran Coalició governant s’hi juga la continuïtat.

“Amb aquest vídeo mostraré que la gent de la CDU menteix, que mostren falta de competències per la seva feina, que fan política en contra de l’opinió d’experts, que participen de manera evident en diferents crims de guerra, que fan servir propaganda i falsedats contra les noves generacions, que la seva política ha fet que els rics cada vegada guanyin més i la resta perdin, i mostraré que, segons l’opinió de milers d’experts, la CDU destrueix la nostra vida i el nostre futur”.

Amb aquesta demolidora introducció Rezo comença el vídeo de 55 minuts en què va desgranant una sèrie de temes incòmodes tant per a la CDU com per als socialdemòcrates de l’SPD, el soci de govern preferent dels democristians des que la cancellera Angela Merkel va arribar al poder el 2005.

El que en un primer moment pot semblar un vídeo propagandístic d’un jove impetuós i desinformat s’acaba convertint en una explicació acuradament documentada (adjunta una llista amb desenes de fonts) de temes sobre els quals els polítics que porten governant Alemanya gairebé dues dècades difícilment poden donar una explicació convincent.

L’exposició de temes com la política econòmica, la creixent desigualtat, la lluita contra el canvi climàtic, les operacions militars i els assassinats selectius amb drons comesos pels Estats Units des de territori alemany es converteixen en un autèntic problema de legitimació política per a la CDU davant, sobretot, dels electors més joves, que s’informen fonamentalment a través de plataformes com YouTube i les xarxes socials.

“Qualsevol persona que miri el vídeo i, sobretot, les fonts que ofereix veurà que es tracta d’una barreja de pseudofets”, va dir Paul Zemiak, el secretari general dels democristians, quatre dies després que Rezo pugés el seu missatge a internet. La CDU reaccionava tard a un fenomen que feia dies que s’havia fet viral i que ja havien reproduït els principals mitjans del país. Zemiak va afegir que el vídeo també hauria de fer que els periodistes es preguntessin per què la gent jove s’informa a través de plataformes com YouTube i no dels mitjans tradicionals. El secretari general, però, va evitar fer cap autocrítica.

Tan sols 24 hores després, i mentre el vídeo del youtuber continuava acumulant reproduccions, Zemiak feia servir el seu canal de Twitter per rectificar: “No ho fem tot bé. Has esmentat punts crítics que són legítims”, escrivia el polític democristià després de convidar Rezo a un debat per trobar “solucions conjuntes”. La resposta del jove va ser un altre vídeo, aquesta vegada col·lectiu, en què rellevants youtubers alemanys convidaven l’audiència a anar a votar avui i a no fer-ho per la CDU, l’SPD ni la ultradreta d’AfD.

Més continguts de