Internacional 29/10/2014

Zàmbia té el seu primer president blanc 50 anys després de la independència

De Klerk, a Sud-àfrica, va ser l'últim mandatari africà d'origen europeu

Ara
1 min

BarcelonaEl fins ara vicepresident de Zàmbia, Guy Scott, ha estat nomenat temporalment president del país en substitució de Michael Sata, que ha mort en un hospital de Londres. Scott, de 74 anys, és el primer president zambià d'origen europeu i la seva arribada al poder coincideix, a més, amb la commemoració del 50 aniversari de la independència.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Scott serà un president interí, segons un ministre del govern, a l'espera que en els propers 90 dies es convoquin eleccions. Algunes fonts assenyalaven que el vicepresident no podria ser nomenat com a president perquè la Constitució ho impedeix als ciutadans que no tenen els seus dos progenitors nascuts a Zàmbia, com és el cas d'Scott, fill d'immigrants escocesos.

El nou president va néixer a Livingston, en aquells moments una colònia britànica pertanyent a la Rhodèsia del Nord. Scott va ser ministre de Finances durant l'època colonial i el 1990 es va afiliar al Moviment per la Democràcia Multipartidària. Després de diverses aventures polítiques, el 2001 es va afegir al Front Patriòtic de Sata, que el va nomenar vicepresident quan va aconseguir la presidència del partit el 2011.

En les darreres setmanes, Guy va participar en nombrosos actes públics en substitució de Sata, convalescent d'una malaltia. La seva presidència suposa el retorn d'un blanc al poder africà. L'últim president d'origen europeu va ser el sud-africà Frederik de Klerk, que va perdre les primeres eleccions democràtiques en front del antic activista anti-apartheid, Nelson Mandela. Els blancs a Zàmbia només representen 1'1% de la població.

stats