Reguant, a Marchena: "Esclar que vull declarar, però vostè no em deixa"

L'exdiputada de la CUP acusa el jutge del Suprem de "protegir" l'extrema dreta, en referència a Vox

L'exdiputada de la CUP Eulàlia Reguant s'ha dirigit a través d'una carta oberta al jutge del judici a l'1-O, Manuel Marchena, per dir-li que sí que vol declarar ,però que és ell qui no la deixa. "Vostè no està garantint les condicions ètiques i polítiques per tal que ho pugui fer, que, a la pràctica, és el mateix que impedir que declari", argumenta. Reguant explica que el 15 d'abril va rebre una nova notificació del Tribunal Suprem que li donava tres dies per dir si acceptava declarar "de la manera prevista en la legislació processal".

La cupaire explica que el seu advocat ja hi ha respost reiterant la voluntat de declarar "de manera que els drets ètics i morals siguin respectats". Segons Reguant, Marchena ha decidit "protegir" l'extrema dreta i "vulnerar, de facto, els preceptes ètics i morals d’un sistema democràtic i de garantia de drets".

Reguant ha defensat la seva "objecció de consciència" davant l'obligació de contestar a les preguntes d'una organització d'extrema dreta, en referència a Vox, que en el judici de l'1-O és acusació popular, quan va ser citada a declarar el 27 de febrer i s'hi va negar.

Reguant: "Davant l'extrema dreta, un partit masclista i xenòfob, em nego a respondre a les seves preguntes"

Reguant argumenta que aquest exercici d'objecció de consciència està emparat en l'article 418 de la llei d'enjudiciament criminal, i ha lamentat que se l'expulsés ràpidament de la sala sense que pogués defensar la seva posició. Així mateix, recorda que hi ha un antecedent en què el Suprem va expulsar la Falange quan aquesta va voler actuar com a acusació popular fa uns anys en un procediment judicial contra el jutge Baltasar Garzón.

La CUP al·lega en el recurs al Suprem que un testimoni es pot negar a declarar si li suposa un perjudici moral

L'exdiputada qualifica "d'aberrant" que Marchena mantingui entre aquells que pregunten i acusen una organització "que té com a objectiu la negació de drets fonamentals, sense assumir la responsabilitat que l'alt tribunal exerceix doctrina i que això pot replicar-se, a partir d'ara, a qualsevol altra sala de l'Estat".

Més continguts de