De Cadena a Moreno: el canvi d'estratègia de la Fiscalia al Suprem

Més incisiu, el fiscal colla Turull per la publicitat de l'1-O però no se'n surt amb la violència

Montse Riart
4 min
Turull afirma que el Govern no va gastar "ni un euro" per la campanya de publicitat de l'1-O

BarcelonaSegueix el judici al Procés en directe

Després de les crítiques per les imprecisions comeses pel primer representant de la Fiscalia que va interrogar Joaquim Forn dijous passat, Fidel Cadena, el fiscal Jaime Moreno s'ha mostrat molt més incisiu aquest dimarts durant l'interrogatori a l'exconseller de la Presidència, Jordi Turull. Només pel que fa a la durada, Moreno ha fet servir gairebé tres hores, mentre que Cadena en va utilitzar només dues. Tot i que Turull no era el conseller responsable en matèria d'ordre públic i seguretat (precisament el titular d'Interior era Forn), el fiscal ha formulat una bateria d'una vintena de preguntes sobre el 20-S per intentar justificar l'existència de violència, que Turull ha negat.

Moreno ha collat Turull especialment pel que fa a la publicitat del referèndum i a la distribució de materials vinculats a l'1-O, com ara paperetes o cartells. Tot i que Turull ha aconseguit desenvolupar la principal tesi de la defensa davant del tribunal –que el Govern no va gastar ni un euro per l'1-O i que si se'ls va remetre alguna factura va ser per error i no es va pagar–, en alguns moments la Fiscalia ha aconseguit posar-lo entre l'espasa i la paret. Per exemple, Turull ha rebatut fàcilment l'acusació sobre la campanya 'Civisme' –que tenia un pressupost de 3,4 milions d'euros– assegurant que no tenia res a veure amb l'1-O i que no es va fer perquè va quedar deserta.

En canvi, ha tingut més problemes quan el fiscal li ha preguntat per la factura que la CCMA va remetre al seu departament per l'anunci de les vies de l'1-O, que sí que es va acabar emetent. Turull ha acabat reconeixent l'existència del document però ha dit que tant ell com els seus tècnics van coincidir que no els havia d'haver arribat mai, perquè aquella campanya, que ha definit de "neutra", es va fer aprofitant un conveni marc amb la Corporació de Mitjans pel qual la Generalitat té la "potestat" d'ordenar la distribució d'informació d'interès general de forma gratuïta als mitjans públics.

La Fiscalia també ha entrat a fons durant l'interrogatori a Turull pel que fa a l'enviament de paperetes i cartells de l'1-O que la Guàrdia Civil va intervenir a la seu d'Unipost. Turull ha insistit que, igual que en el cas de les urnes, la Generalitat no tenia res a veure amb aquest material i ha negat haver adjudicat a l'empresa Unipost cap encàrrec en aquest sentit o haver-li pagat per fer-lo. "De cap manera", ha negat Turull.

"¿Llavors la Guàrdia Civil troba en aquestes empreses la documentació amb el logotip de la Generalitat i vostè em diu que la Generalitat no ha fet res?", ha insistit el fiscal. "Exacte, l'1 d'Octubre hi havia moltes entitats que volien col·laborar amb el referèndum", ha insistit Turull. "Però això no casa amb el fet que aquestes empreses els acabessin passant les factures també a vostès", ha collat el fiscal a l'exconseller de Presidència recordant-li que Unipost també els va fer arribar factures en aquest sentit. Turull ha contestat que el departament que dirigia va ser el primer "sorprès" per aquest fet, "perquè no s'havia encarregat res" i per això no es va pagar.

Turull nega la violència el 20-S i l'1-O

Moreno també ha intentat posar Turull contra les cordes per l'existència de violència durant les protestes per l'escorcoll a la conselleria d'Economia i la jornada de votació de l'1-O. Pel que fa al 20-S, el fiscal ha arribat a exhibir a Turull un tuit seu que feia referència a una manifestació "pacífica" i li ha qüestionat si aquesta idea casava amb els "set cotxes destrossats" de la Guàrdia Civil o amb el fet que la comitiva judicial "hagués de sortir pel terrat" de la conselleria. Sorneguer, Turull li ha etzibat al fiscal que no coneix l'urbanisme de l'Eixample barceloní. Tot i no fer servir el terme 'pel·liculer' que va utilitzar Forn per qualificar el relat de la Fiscalia del 20-S, l'exconseller de Presidència ha explicat que si hagués optat pel terrat, la secretària del jutjat 13 "hauria d'haver caminat per diversos terrats, i a l'Eixample entre les cases també hi ha murs de separació".

De fet, Turull ha negat que el 20-S fos una protesta violenta. Ha recordat que els catalans som "el poble de Pau Casals" i ha separat algun moment aïllat que poguessin protagonitzar "quatre esgarrapacristos" del caràcter pacífic del moviment independentista. "No creu vostè que a partir del dia 20 es generava una situació d’un clima violent creixent?", ha plantejat Moreno. "De cap manera", ha insistit Turull.

Igualment, l'exconseller ha negat que l'1-O es generés ni es busqués, per part del Govern ni dels votants, cap "confrontació". De fet, Turull ha fet rectificar el Fiscal, que ha intentat fer passar el Govern com un dels destinataris de la providència de la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Mercedes Armas que ordenava impedir l'1-O. "I a qui anava dirigida aquesta instrucció?", ha acabat preguntat Turull. "Als Mossos i a les forces de seguretat de l'Estat", ha admès Moreno. Turull ha negat de nou cap ordre política a la policia catalana i ha recordat que durant l'1-O el Govern va intentar compatibilitzar el dret dels ciutadans a exercir el vot amb "el manteniment de la convivència ciutadana" que també indicava la providència d'Armas establint el cens universal.

stats