"Forn confonia la gent respecte quin era el paper dels Mossos": frases destacades de la declaració de Trapero

El major dels Mossos ha decidit respondre a les preguntes de totes les parts

Ara
3 min

BarcelonaLa declaració de l'excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, ha sigut la més destacada en la sessió d'aquest dijous al Tribunal Suprem. Trapero també està investigat a l'Audiència Nacional (AN) i això li permetia no declarar al judici de l'1-O, però ha decidit respondre a les preguntes de totes les parts. Aquestes són les seves frases més destacades:

1. "[El 20-S] Sànchez em va trucar i em va dir que, en la mesura que pogués, intentaria ajudar [...]. Nosaltres els vam demanar que ajudessin a fer un cordó de voluntaris previ a un cordó policial"

2. "El jutge em truca i em diu que la secretària judicial vol sortir i no pot sortit. Ens vam quedar estranyats perquè no era el que estaven vivint"

3. "Vam preparar un cordó amb voluntaris i agents de paisà que ja eren a dins del departament. La sortida era segura"

4. "Vam oferir a la secretària judicial una sortida alternativa per estalviar el temps de tornar a muntar el cordó"

5. "No és veritat que la secretaria judicial hagués de sortir camuflada entre el públic [del Coliseum]"

6. "Hi ha un llançament d'una ampolla d'aigua a dos agents de l'àrea de mediació abans de la sortida de la secretària judicial. Els van confondre amb guàrdies civils"

7. Sobre les declaracions de Forn als mitjans: "Al final un polític fa el que consideri. Jo crec que hi havia un punt d'irresponsabilitat, però el cos té la força que té"

8. "Vam demanar a la Guàrdia Civil que ens avisessin amb una o dues hores d'antelació quan haguessin acabat, per fer el cordó que els permetés sortir"

9. "El dispositiu que va plantejar el cos de Mossos -i no jo- en el marc dispositiu conjunt no tenia cap altra finalitat que complir els mandats judicials. Ens haurien agradat més resultats, sí, però van ser els que podíem tenir"

10. "Vaig traslladar a la fiscalia que no compartia la designació de Pérez de los Cobos, però li vaig fer saber que compliria amb les ordres"

11. "Amb caràcter general semblava que la gent faria un tipus de resistència passiva a les actuacions policials, però hi havia algunes zones o barris, on hi ha implantat grups que havien participat en manifestacions amb un to que havia passat de lo reivindicatiu -especialment contra la policia- [...] on era previsible que s'anés més enllà de la resistència passiva"

12. "L'actuació policial i dos milions de persones disposades al que volien fer, provocaria necessàriament problemes d'ordre públic i de seguretat ciutadana. Això era així, la meva vivència, independentment del que diguessin els informes, perquè el sentit comú em portava a això"

13. "La jutge diu les següents paraules: actuïn amb paciència, contenció i garantint en tot moment la pau social. Aquests elements no tenen prioritat sobre el manament, és senzillament una manera de fer les coses, de complir el manament. No és una cosa o l'altra, no és garantir la pau social o complir el manament"

14. "No vam requisar material perquè no el vam trobar. No vam trobar urnes, no vam trobar...."

15. Sobre les declaracions de Forn abans de l'1-O: "Hi va haver alguna d'elles que causava bastant malestar perquè confonia la gent respecte quin era el paper dels Mossos i donava la impressió del que no era. I en part potser també.... Va donar una imatge que va alimentar quelcom que crec que estem pagant i que no s'adequa amb la realitat. I això li vam censurar, i per això he dit abans que penso que va ser irresponsable"

16. "El 27-O vaig trucar al Fiscal Superior de Catalunya i al president del TSJC. Els comento per telèfon que el cos està a disposició tant de la fiscalia com de l'òrgan judicial perquè havíem tingut coneixement del que havia passat al Parlament. Desconeixíem la transcendència jurídica d'allò i quins delictes pot haver-hi, però ho vèiem que era una cosa que, aparentment, era d'una certa gravetat. Per això ens posàvem a disposició de l'òrgan judicial, especialment per si hi ordenaven algun tipus d'acció en aquest sentit. Accions, per cert, que teníem previstes des de dos dies abans [...] Com la detenció del president i dels consellers si se'ns ordenava, amb un dispositiu que havíem preparat"

17. Sobre la reunió amb membres del Govern el dia 28 de setembre: "Els vam traslladar una preocupació perquè [l'1-O] necessàriament ocasionaria conflictes greus d'ordre públic i seguretat ciutadana. Els vam emplaçar a un compliment de la llei, de les ordres judicials. Els vam dir que evidentment nosaltres les compliríem, que no s'equivoquessin amb nosaltres. [...] Els vam dir que el cos dels Mossos no trencaria mai amb la legalitat i la Constitució, que no acompanyàvem el projecte independentista i que estàvem molestos amb declaracions que hi havia hagut d'alguns dels responsables polítics"

18. "Facin la feina que hagin de fer: aquesta va ser la resposta del senyor Puigdemont"

stats