El Govern investiga les càrregues al Prat però defensa el paper dels Mossos

Admet que reivindicar les mobilitzacions i alhora la policia genera "contradiccions difícils"

Quim Bertomeu
3 min
La portaveu del Govern, Mertixell Budó, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

BarcelonaLes mobilitzacions de protesta contra la sentència i la gestió dels Mossos d'Esquadra han posat el Govern en una equació difícil de resoldre. Aquest dimarts la consellera de Presidència i portaveu de l'executiu, Mertixell Budó, ha defensat l'actuació de la policia catalana a l'aeroport del Prat, on van haver-hi càrregues, al·legant que hi van haver "accions puntuals no cíviques ni pacífiques".

Alhora, però, ha assegurat que s'estan "investigant i revisant totes les imatges" per analitzar amb detall l'actuació de la policia. Així, l'executiu català ha fet equilibris per defensar, per una banda, les protestes impulsades pel Tsunami Democràtic i, per l'altra, que la policia catalana hagués d'intervenir en la més multitudinària, la que es va viure a l'aeroport.

En la roda de premsa posterior al consell executiu extraordinari que s'ha celebrat per abordar el veredicte del Suprem, Budó ha admès que al Govern li genera "contradiccions difícils de resoldre" defensar les mobilitzacions i, a la vegada, la gestió dels Mossos d'Esquadra. "Hem de garantir el normal funcionament del país però, alhora, els drets de manifestació, concentració i proposta de la gent", ha resumit.

Evitar una nova "sedició"

Un dels arguments que ha fet servir la portaveu per defensar l'actuació policial a l'aeroport del Prat és que van voler evitar que els manifestants entressin a les pistes ja que, segons ha dit, els hagués pogut valer una acusació "de delictes tan greus com la sedició" –precisament el delicte pel que han sigut condemnats els presos–. Així, ha assegurat que els Mossos van fer una línia policial per "garantir" que els manifestants poguessin protestar i, a la vegada, que els passatgers poguessin procedir amb normalitat.

Malgrat tot, ha reivindicat que la majoria de les protestes de rebuig a la sentència van ser "cíviques i pacífiques" i ha assegurat que el Govern veu amb bons ulls que es produeixin.

Trobada amb corresponsals

També ha parlat de les "contradiccions" que li genera aquesta situació el president de la Generalitat, Quim Torra. Ho ha fet en una trobada que ha mantingut aquest dimarts a la Generalitat amb corresponsals internacionals, segons informa l'agència Europa Press. "Certament jo li reconec que hi ha aquestes contradiccions", ha dit Torra, que ha comparegut amb el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, però ha assegurat que si detecta qualsevol excés en les actuacions dels Mossos d'Esquadra hi haurà investigacions.

En aquest sentit, ha dit que, si constaten que es poden haver saltat alguns protocols, "hi haurà les investigacions que hi hagi d'haver fins al final i fins a les últimes conseqüències". Sobre com gestiona aquesta contradicció, ha dit que "com es van gestionar també les contradiccions que va haver-hi l'octubre del 2017. Va passar exactament el mateix".

Ha assenyalat que l'actuació dels Mossos està regulada per "una normativa espanyola" i que passa el mateix que amb les presons catalanes."És la legislació espanyola la que m'impedeix obrir aquestes presons", ha puntualitzat.

El president Torra i el conseller Bosch en una trobada amb corresponsals.

Permisos penitenciaris

La publicació de la sentència ha posat sobre el taula el debat de com i qui gestionarà els permisos penitenciaris als que els presos podrien acollir-se a mesura que vagin complint les penes. Budó ha volgut evitar polèmiques i ha assegurat que es complirà la "llei" i que els presos polítics tindran el mateix tractament que "qualsevol persona privada de llibertat".

stats