El jutge que investiga les càrregues policials de l’1-O a Barcelona cita a declarar el coronel Pérez de los Cobos

El magistrat es centra en el disseny i les ordres del dispositiu

El jutge que investiga les càrregues policials de l’1-O a Barcelona mira cap amunt. Després d’interrogar els més de 40 policies que ja estan investigats per presumptes excessos en la causa, ara el magistrat es vol centrar en el disseny i la coordinació del dispositiu, després que l’Audiència de Barcelona li hagi insistit en les últimes resolucions sobre el cas que cal valorar l’actuació en global i no només els fets que van tenir lloc en cadascuna de les escoles on la policia espanyola va actuar. La setmana passada el jutge Francisco Miralles ja va interrogar com a testimoni, a petició de les acusacions, l’exnúmero dos del ministeri d’Interior, el secretari d’estat de Seguretat Juan Antonio Nieto. Ara ha citat a declarar, en la mateixa condició, el coordinador policial de l’1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos.

De los Cobos reitera que en alguns col·legis el "grau d'hostilitat" dels votants va obligar els agents a retirar-se

De los Cobos, que haurà de declarar davant del jutge Francisco Miralles el proper 11 de juliol, es converteix així en el comandament de més rang que haurà de donar explicacions sobre l’actuació de la policia espanyola la jornada del referèndum. Aquell dia Nieto i De los Cobos van seguir el desenvolupament de la jornada des de ladelegació del govern espanyol a Barcelona. La tesi de les acusacions –que representen els tres centenars de votants ferits a la capital catalana aquell dia– és que tots dos van donar les ordres d’actuar als agents policials que es van desplegar per tota Catalunya i que van seguir de primera mà el desenvolupament de tota la jornada. La previsió inicial era que es tractés d’un únic dispositiu i que les forces de seguretat de l’Estat actuessin a requeriment dels Mossos, però a primera hora del matí la policia catalana va constatar que aquesta suposada unitat d’acció, si és que havia existit mai, estava trencada.

Tres grans preguntes

Igual que Nieto, Pérez de los Cobos també va declarar com a testimoni en el judici al Procés al Tribunal Suprem. Ni ells dos ni cap dels 200 agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que van declarar van aclarir les tres grans incògnites sobre les càrregues policials de la jornada del referèndum: L’existència o no d’aquest únic dispositiu, quan, com i quan van saber els agents antidisturbis a on actuarien i qui va donar l’ordre de càrregar i d’aturar els cops de porra.

Els tres interrogants dels agents de l’1-O

Quan va declarar al Suprem, el coronel de la Guàrdia Civil es va limitar a definir d’”exquisida” l’actuació dels cossos de seguretat de l’Estat, va minimitzar els votants ferits i va culpar els Mossos d’Esquadra de passivitat. Les seves paraules es van contradir en bona part amb la dels comandaments dels Mossos que també van declarar en el judici del Suprem. Ara caldrà veure si el jutjat 7 de Barcelona aclareix els dubtes sobre el dispositiu policial que van quedar pendents.

Missió "exemplaritzant"

La setmana passada ho va fer l’ex número dos del ministeri de l’Interior Juan Antonio Nieto. Igual que Nieto, Pérez de los Cobos havia declarat abans com a testimoni al judici del Procés al Tribunal Suprem. En la seva declaració, Nieto va admetre que, més enllà de complir amb les ordres judicials, el dispositiu de l’1-O tenia una missió “exemplaritzant”, per fer evident entre la població que allò no era un referèndum legal.

Segons fonts judicials consultades per l'ARA, l’ex secretari d’estat de Seguretat José Antonio Nieto va fer servir fins a tres vegades la paraula 'exemplaritzant' durant la seva declaració per videoconferència, que es va allargar més de tres hores. Ho va fer per justificar l’actuació policial d’aquella jornada: “Hi havia persones que podien pensar que el referèndum era legal”, va dir en una ocasió. “No es dona una actitud exemplaritzant si la policia es dedica només a mirar”, va reblar més tard. 

Nieto admet que el dispositiu policial de l’1-O també tenia una missió “exemplaritzant”

El que era la mà dreta de Zoido va negar que es produís una violència extrema aquell dia i fins i tot va justificar l’ús de les porres per part dels agents. “Les porres hi són per utilitzar-les, no només per ensenyar-les”, hauria dit.