Microsites 05/04/2019

El Suprem cita fins a 33 votants de l'1-O en un sol dia i la Fiscalia renuncia al testimoni de set agents

Tanca el calendari d'abril amb un bloc ampli de testimonis de les defenses

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La Guàrdia Civil carregant contra votants l’1 d’octubre.

MadridFa dies que s'acumulen desenes de testimonis en cada jornada al Tribunal Suprem. Dijous la sessió del judici al Procés es va tancar amb la declaració de fins a 27 guàrdies civils, a més del comissari dels Mossos d'Esquadra Joan Carles Molinero. A partir de la setmana que ve i fins a Sant Jordi estan citats un total de 97 policies nacionals. Amb aquestes declaracions acabarà finalment la major part del bloc de peticions de les acusacions. Així, el Tribunal Suprem ha començat a citar ja la major part dels testimonis de les defenses, que deixa per a finals de mes. Si bé la sala ha pogut sentir un cop i un altre un relat gairebé clavat de diferents agents –que minimitzen la violència policial i neguen càrregues sense mostrar el seu rostre en la retransmissió en directe–, el testimoni dels votants no es podrà sentir fins ben bé l'últim dia d'abril.

D'acord amb el nou calendari de testimonis que ha facilitat el Suprem, per al pròxim dia 30 estan citats un total de 33 votants –la majoria dels quals són ferits per la violència policial l'1-O–, i la Fiscalia ha renunciat al testimoni de set agents espanyols per ser "redundants", per no trobar-se a Espanya o bé per haver-se equivocat escrivint el seu número d'identificació. Aquell mateix dia també està citat David Elvira, director del Servei Català de la Salut (CatSalut) perquè acrediti les lesions dels ferits per les càrregues.

Un dia abans, el 29 d'abril, serà el torn de tres europarlamentaris que van estar de visita a Catalunya l'1-O. Segons les acusacions, es tracta d'observadors internacionals contractats per la Generalitat. Són la socialista portuguesa Ana Gomes, l'eslovè Ivo Vagl i l'alemany Andrej Hunko. Tots tres declararan amb traducció consecutiva a través d'un intèrpret. A més, per a la tarda està citada per videconferència la parlamentària quebequesa Manon Massé, compareixença que s'havia ajornat a petició del mateix Parlament quebequès, reticent al fet que declarés. A aquest grup s'hi unirà el diputat Lluís Llach, que havia demanat canviar la declaració prevista per al 24 d'abril perquè està fora de l'Estat.

Mossos i diputats d'ERC

Si bé per Sant Jordi estan citats alguns polítics com Pere Aragonès, el Suprem ha reservat la recta final de la campanya electoral del 28-A per a més representants d'ERC i dels Mossos. Els testimonis de les defenses començaran a desfilar davant del tribunal el dijous 25 d'abril amb el comissari en cap de la Regió Metropolitana de Barcelona dels Mossos, Carles Anfruns; el comissari en cap de la Regió Policial Central, Sergi Pla; l'intendent en cap de la Regió Policial de les Terres de l'Ebre, Josep Maria Estela, i l'intendent en cap de l'Àrea de Brigada Mòbil, Carles Hernández Villamajó. També estan citats quatre mossos: Pere García Quer, secretari general del Sindicat Autònom de Policia (SAP); Josep Guillot, conseller del Sindicat de Comandaments de l'Escala Intermèdia de Mossos, i Albert Batlle, ex director general de la Policia de la Generalitat.

La tarda del 25 d'abril serà el torn de la que va ser cap de la secretaria de l'exvicepresident Oriol Junqueras, Sílvia Sabat, a més de diferents diputats i senadors d'ERC, com Bernat Picornell o Joaquim Ayats –candidat d'ERC a l'alcaldia de Girona–, que van ser presents el 20-S a la conselleria d'Economia.

A més, també es trasllada la citació d'agents dels Mossos i membres de la Guàrdia Urbana al 10 d'abril a la tarda. Entre els citats hi ha l'excap de la Unitat Regional de Reacció i Dispositius de la policia catalana, Jordi Rodón.

stats