Bilbao també assaja la V

Centenars de persones participen en l'acte, convocat per l'Assemblea Nacional Catalana

Europa Press
2 min
Una imatge de la V celebrada aquest dimarts a Bilbao / EFE

BilbaoUna V a Bilbao, en què han participat centenars de persones, s'ha anticipat aquest dimarts a la mobilització prevista per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) amb motiu de la Diada. Representants de l'ANC han manifestat que l'acte de Bilbao constitueix un "ajut" per al de dijous a Barcelona, amb el qual pretenen que "els polítics" catalans es mantinguin "en la línia fermesa" per la celebració d'una consulta.

Al voltant de dos quarts de la tarda, unes 200 persones s'han acostat fins al carrer Sant Vicent de Bilbao per respondre a la crida de l'Assemblea Nacional Catalana de crear una V humana, dos dies abans de la Diada Nacional.

A l'acte a la capital biscaïna, que s'ha aprofitat per presentar oficialment l'Assemblea Exterior d'Euskal Herria, creada fa uns mesos, s'ha sumat la Xarxa Independentistak. També ha comptat amb la presència de representants de l'esquerra abertzale, com el nou parlamentari d'EH Bildu Iker Casanova, a més de Karmelo Landa o Tasio Erkizia. Entre els representants sindicals que s'han sumat a la convocatòria ha destacat el secretari general d'ELA, Txiki Muñoz.

Amb cartells vermells i grocs que han alçat perquè es visualitzés la V amb els colors de la senyera, els concentrats, molts d'ells abillats amb samarretes grogues i adhesius favorables al procés sobiranista català, han corejat consignes a favor de la consulta catalana i per la independència. Posteriorment, els representants de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) han presentat oficialment l'Assemblea Exterior d'Euskal Herria. El membre de l'ANC i exparlamentari d'EA Goka Knörr, ha tancat l'acte interpretant 'L'estaca'.

El vicepresident de l'ANC, Jaume Marfany, ha assegurat que la concentració celebrada a Bilbao ha servit de "col·laboració i ajut" a l'acte de dijous a Barcelona, i ha valorat el fet que s'hagi desenvolupat "a Euskal Herria", pels llaços que uneixen Catalunya i Euskadi. A més, ha assegurat que l'Assemblea Exterior d'Euskal Herria, una de les 30 que l'organització té fora del país, té "gran importància" perquè constitueix "una plataforma de difusió" del procés sobiranista català "i una forma que "la informació arribi de manera directa, veraç i exacta".

Marfany ha indicat que, malgrat els últims anuncis del govern espanyol respecte a la consulta, l'ANC té el seu "camí a seguir", que es farà "cobrint etapes". "La nostra primera etapa és l'11 de setembre, perquè demostrarem, un cop més, el que és la força de la societat civil", ha apuntat.

Aquesta "demostració de força de la gent" servirà, segons Marfany, perquè "els polítics es mantinguin, com ara estan fent", en la "línia de fermesa" per "aconseguir la votació el 9 de novembre". "És el que volem nosaltres, més enllà del que puguem desitjar com a independentistes de Catalunya, sobretot, el que estem reclamant és el dret democràtic a votar, si pot expressar la voluntat popular pel mitjà més democràtic que es coneix", ha indicat.

El portaveu de l'Assemblea ha precisat que, quan afirma que vol "una consulta legal" és "perquè ens estem basant en la legalitat catalana". Ha recordat que el Parlament va fer "una declaració de sobirania" el gener de 2013, i que "votarà una llei de consulta, segurament el 19 de setembre". En la seva opinió, "és molt possible" que la llei pugui ser aprovada per fins a 107 vots dels 135 que conformen la cambra catalana. "Per tant, tenim una gran majoria política que vol votar el 9 de novembre, i una gran majoria social que també vol votar el 9 de novembre", ha conclòs.

stats