Microsites  /  La veu dels lectors 16/07/2020

Cava català o Comtats de Barcelona? La polèmica, vista pels lectors de l'ARA

La nova denominació genera un intens debat entre els lectors del diari

Ara
1 min
El nou mapa del cava català

BarcelonaEl Consell Regulador del Cava ha decidit que el cava català es denominarà Comtats de Barcelona per diferenciar-se del de la resta de l'Estat. La nova denominació ha generat un debat intens entre els lectors del diari, amb molts comentaris molt crítics:

RRV: "Despres d'un any de negociacions han aprovat la bajanada del segle. Caps pensants. És com si del vi francès ara en diguéssim vi de París. I tant contents"

Sònia Casany Tugas: "Quina pífia, no té cap mena de sentit"

Antoni Busquets: "Una molt mala pensada, una altra…"

Una part important dels lectors defensen que el cava català s'anomeni cava català:

MEL1: "Ja hi som! Els catalans, més papistes. Per què hem de canviar el que funciona? La marca cava català funciona i abasta tots els caves catalans. És ben clar. A més allò de "lo bueno, si breve, dos veces bueno". Baltasar Gracián. No sé per què els catalans hem de complicar-ho tot. Per què som tan papistes?

Joaquin Albert: "El cava català ja té un nom i és cava català"

Castlan: "Posar-li cava català seria una redundància però tindria un sentit, ja que a Espanya també s'elabora, però posar-li Comtats de Barcelona és un eufemisme que amaga la procedència real per veure si l'espanyol anticatalà, pel fet de no veure la paraula català per enlloc, decideix no fer-li boicot, com si no sabés que Barcelona és la capital de Catalunya i on l'independentisme té més rellevància. En fi, d'on no n'hi ha no en raja"

Camil·la Roca Rifà: "Ni prínceps ni comtes... Amb cava català i l'origen n'hi hauria prou…"

Albert Obiols: "Cava català i no més confusió"

El centralisme és la principal crítica dels detractors de la nova denominació:

Roger F. Pallàs: "Se'n fa molt, de cava, a Barcelona. Les vinyes són al Fòrum, i les caves deuen ser sota l'Ajuntament. Jo proposo canviar els noms de les províncies: Barcelona, Barcelona de baix, Barcelona cupaire de dalt i Barcelona de les vaques i els pomers"

jordibau: "Comtats de Barcelona. Quins pebrots! I vinga centralitzar! Es veu que a Catalunya no hi ha res més que la capital. Tota la resta és prescindible, no cal ni anomenar-ho"

Miquel de Gràcia: "Reduir Catalunya a només Barcelona no té cap sentit ni prestigia més, per molt que Barcelona sigui a bastament coneguda internacionalment"

JJK: "Tot passa per Barcelona, i ara el cava. Més centralistes que Madrid"

Alguns, en canvi, destaquen que el nom parli de comtats en plural i no en singular:

Gui: "Que jo sàpiga, només hi havia un comtat de Barcelona"

Xavier Garcia: "Comtats en plural no sé per què. Comtat de Barcelona sí per què aquest és el títol del rei: "lo títol del Senyor Rei serà comte de Barcelona". Això és així des del segle XIII"

D'altres es fixen la divisió de Catalunya en subzones:

peco: "I a l'Empordà, no s'hi fa cava? On són aquests pensadors?"

RamonCX: "Enlloc he vist com s'ha d'anomenar la important producció de Peralada o Alt Empordà"

També hi ha lectors que estan d'acord amb la denominació, o com a mínim hi troben alguna virtut:

CarlesB1: "Comtats de Barcelona, sona bé"

Via Fora: "Molt bo"

eñe: "Mentre no surti català ni Catalunya, alguna cosa vendran"

Xiruc: "Jo m'ho agafaria pel fet que es vulgui reduir Catalunya a Barcelona. No hi estic d'acord, però suposo que un dels motius és que la marca Barcelona té més valor que la marca Catalunya"

Perot: "Històricament, el comte de Barcelona era la màxima autoritat catalana. En termes de publicitat, Barcelona és una marca coneguda mundialment. Comtats de Barcelona és una denominació catalana distinta de les espanyoles, inclosa la valenciana Altos de Levante"

I d'altres proposen noms alternatius, amb molts vots favorables de la resta d'usuaris:

Bulbo Bolger: "I així reduïm Catalunya a Barcelona. Posats a recuperar els comtats, recuperem-los tots. Caldria haver triat un altre nom: per exemple, Principat de Catalunya (si es vol aquest regust medievalitzant). En fi... vergonyós"

Solc: "I per què no Comtats de Catalunya, que és el que toca?"

stats