Lectors

"¿Putin no volia OTAN? Doncs més OTAN": les opinions dels lectors de l'ARA sobre la cimera

La reunió de l'aliança militar, entre els temes més comentats de l'últim mes juntament amb els Jocs Olímpics d'Hivern

ARA
4 min
Foto de família de la cimera de l'OTAN a Madrid.

La cimera de l’OTAN a Madrid ha sigut un dels temes més comentats pels lectors de l’ARA durant el mes de juny, amb majoria de veus contràries a l’aliança militar i fins i tot alguns comentaris reticents al suport a Ucraïna:

Lluís Cabot Ardil: "Bé, això és el que possiblement estava buscant des de fa temps els EUA i ara amb el vell Sr. Biden, l'actor Sr. Zelenski, l'economista Sr. Stoltenberg i la resta dels col·laboradors, dirigents escollits per sufragi universal dels països que són membres o candidats de l'OTAN (franquícia militar dels EUA), ho aconseguiran. Ara bé: ¿qui pot assegurar que amb això Europa estarà més segura? ¿Més armes i soldats per a la PAU? Qui vulgui comprar aquestes, per a mi, fal·làcies, està en el seu dret, però jo de moment soc del tot escèptic. PD: El pitjor és que per això hi ha hagut una guerra amb destrucció i morts, però que es va iniciar el 2014, encara que ara s’ha tornat molt més cruenta"

Pedro Gonzàlez: "1. El complex militar-industrial dels EUA ha de cercar nous enemics. La indústria / màquina de la mort no s’ha d’aturar, business is business. 2. Si els ucraïnesos volen una guerra, que se la paguin ells"

Comentaris com aquests, però, han estat replicats per altres lectors amb visions més empàtiques amb els ucraïnesos:

Molalamola: "¿Els ucraïnesos volen una guerra...? Estaven feliços a les seues cases quan els van atacar amb míssils… Sembla mentida tanta desinformació, hipocresia i covardia"

baetulo: "Bla, bla, bla i a l'hora de la veritat res de res, mentrestant el genocidi rus va matxacant i eliminant els pobres ucraïnesos"

Altres lectors centren els seus comentaris en Putin, en la necessitat d’aturar-lo i en els resultats de la seva estratègia:

Mesdelmateix: "A en Putin li han de parar els peus. I ho ha de fer tothom! Massa tard, van! Ja fa anys que l'havien d'haver desactivat!"

Llambí: "Un èxit més del pèssim estratega criminal Putin. ¿No volia OTAN? Doncs més OTAN"

Diversos comentaris lamenten el rumb que emprenen les relacions internacionals, i alguns avisen que les armes servirien de poc en cas de guerra nuclear:

Bon Dia!: "Que bé. Quina il·lusió. Tots amb pas ferm cap a la Tercera Guerra Mundial. Espero que la majoria de ciutadans ens adonem de la bogeria que volen fer i els aturem"

Francisco Martín Solís: "OTAN, guerra, economia, misèria igual a mercat. No hace falta decir nada más. Quin sentit té armar-se en una guerra nuclear? La lògica és clarament el negoci dels de sempre: especuladors del patiment de la resta. La seva ambició és fruit de la seva egoista ignorància"

També hi ha lectors que es fixen en el vessant més polític i comenten el paper que juga la Xina o la Unió Europea:

Jordi.....: "¿Ara la Xina també és l’enemic? El Putin es deu fregar les mans amb aquesta cimera"

josepmaria1: "La Unió Europea és un mercat, un club per fer negocis. Les seves institucions no estan pensades per gestionar una política de defensa comuna i els seus líders són experts en negociacions de cafè en els passadissos, però incompetents i temeraris quan es tracta de conflictes armats"

Antic trampolí, anomenat de la Font Canaleta, per a la pràctica i competició de salts d'esquí, a la Molina, la Cerdanya, en una imatge d'arxiu

Un altre dels temes més comentats del mes de juny ha sigut la confirmació que el COE descartava definitivament la candidatura dels Jocs d'Hivern del 2030. Una notícia que la majoria dels usuaris han rebut amb satisfacció, ja que consideraven que no era bona idea:

R2C: "Excel·lent notícia. Ara que es posin a treballar en els problemes reals"

Amadeu Ripoll Lliró: "Que bé! Ara a treballar per millorar en tots els sentits, amb pressupostos reals, consens i intel·ligència per les comarques pirinenques i veïnes"

Joan Ribas Tobella: "Més enllà del Lambán, de veritat no se'ls acut res més per aconseguir prosperitat? ¿Hem de seguir amb aquests models caducs que no són sostenibles ni ambientalment, ni socialment ni laboralment? Les olimpíades i els grans esdeveniments esportius no són més que una altra expressió del capitalisme global, aquest mateix que s'està carregant el planeta i les persones que fan la viu-viu dins seu"

Daniel Gambús Margarit: "En lloc de pensar en bajanades d'olimpíades d'hivern, hem de pensar en refugis climàtics contra les onades de calor que seran cada vegada més freqüents i primerenques, en transformar l'agricultura perquè sigui resilient a fuetejades pròximes a 50 °C, en fonts renovables d'energia i en més transport públic, o no? Govern fracassat i perillosament mal planificador"

Francisco Martín Solís: "Per a mi una magnífica notícia... Li hauria donat la candidatura al Sr. Lambán... El que necessita el Pirineu és crear economia local i no especulació de totxo i quitrà... A més, les prioritats han de ser col·lectives, no individuals... Tren sí, carreteres les bàsiques. A veure si serveix per obrir els ulls. Gràcies a totes les persones implicades en el NO als Jocs!!!"

També hi ha molts lectors de l’ARA que se centren en el fet que l'Aragó no s’ha volgut posar d’acord amb Catalunya, i alguns ho veuen com un motiu més perquè Catalunya s’independitzi d’Espanya:

Guifré Camós: "Una molt bona notícia per al territori, la sostenibilitat econòmica, la mediambiental, i a veure si d'una vegada ens adonem tots plegats que amb Espanya no hi ha res a fer. Fins els veïns que han estat històricament més lligats a Catalunya no en volen saber res, de nosaltres, mostrant sempre un odi desmesurat i irracional"

David Ramírez Muela: "Un altre exemple més. Com el d'Endesa: antes italiana que catalana. Si és que no ens hi volen per res (vaja, sí, per escurar-nos la butxaca)"

Guille1: "Prefereixen no fer res abans que veure un èxit organitzatiu de Catalunya, no sigui que a Europa ens vegin com un país"

I també hi ha comentaristes que se centren en l’actitud de l'Aragó i del COE, però lamentant que Catalunya hagi perdut l’oportunitat d’organitzar els Jocs:

Jz: "No tinc opinió respecte a com era d'oportú fer els Jocs d'Hivern, però em fa pena que seguim fent el que Espanya decideix, no el que decidim nosaltres"

Old Shat: "Trobo absolutament inacceptable que el COE espanyol privi Catalunya d’organitzar els Jocs Olímpics del 2030. Que no parlin del 2034, passarà molt temps abans no es torni a presentar una oportunitat com aquesta. Es poden fer uns Jocs completament ecològics i arreglar tot el Pirineu de punta a punta”

stats