Llibres

La Fira del Llibre en Català de Menorca ja no serà 'en català' i els llibreters es neguen a participar-hi

Feia 18 anys que era un punt de trobada d'autors, editors i llibreters per promoure la llengua i la literatura catalanes

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu de la Fira del Llibre en Català a Ciutadella.

PalmaEl Consell de Menorca ha decidit que la Fira del Llibre en Català que es fa anualment a Maó ja no serà 'en català' amb el pretext que hi puguin participar autors menorquins que escriuen en castellà. Després de 18 anys, la Fira del Llibre de Menorca acollirà autors que no publiquin en català. La mesura no ha estat ben rebuda pels llibreters de l'illa, que ja s'hi han manifestat en contra i han anunciat que no hi participaran. "Les llibreries de Menorca no estam d’acord a substituir la Fira del Llibre en Català per una altra fira amb un enfocament diferent; al contrari, volem treballar per millorar-la i reforçar-la", han anunciat.

En un comunicat enviat diumenge, els llibreters han expressat la disconformitat amb una decisió que, asseguren, ha pres "de manera unilateral" el conseller de Cultura, Joan Pons (PP). En aquest sentit, han recordat que el 4 d'octubre el conseller els va transmetre la voluntat d'eliminar el terme 'en català' de la Fira del Llibre, cosa a la qual es varen oposar el mateix dia i, en aquell moment, el responsable de Cultura els va dir que els presentaria una altra proposta reformulada. Això, segons ha lamentat el gremi, no s'ha complert. "Es tracta d'una mala notícia perquè la Fira del Llibre en Català ha estat durant 18 anys un punt de trobada entre autors, editors i llibreters per promoure la llengua i la literatura a Menorca", han afirmat els llibreters de l'illa.

Més per Menorca i Esquerra Unida, en contra

Més per Menorca ha reaccionat immediatament a un fet que consideren que significa la "liquidació" de la Fira del Llibre en Català, alhora que suposa un "atac frontal" contra el foment i la normalització de la llengua pròpia, i també contra la feina que han fet les llibreries durant anys. En aquest sentit, la formació ha acusat el conseller de Cultura, Joan Pons Torres, de prendre decisions "antimenorquines".

A més, els ecosobiranistes han recordat que la Fira del Llibre en Català ha representat fins ara unes dates importants també des del punt de vista comercial per a les llibreries, que tenien –juntament amb Sant Jordi i la campanya de Nadal i Reis– un moment determinant per presentar i vendre novetats editorials. Amb tot, han demanat al Consell Insular que rectifiqui "immediatament".

Per la seva banda, Esquerra Unida de Menorca també ha considerat que es tracta d'una política que té com a objectiu "eliminar el català". En aquesta línia, han explicat que ja hi ha una Fira del Llibre en la qual poden participar tots els autors que no escriuen en català.

stats