Canvi climàtic

Els rics, els més indiferents davant del canvi climàtic

Un de cada cinc catalans no creuen que la causa principal de l’escalfament global siguin els humans

3 min
Una persona fotografia l'esglèsia de Sant Roma de Sau, que ha emergit per la falta d'aigua al pantà

BarcelonaEncara avui, gairebé un de cada quatre catalans no creu que la causa principal de l'escalfament global sigui l'activitat humana. En general –i les temperatures que s'estan registrant un mes rere un altre hi han contribuït–, la població cada vegada pren més consciència que el clima està canviant, segons les dades d'una enquesta encarregada per la Fundació Axa a l'empresa Sigma Dos. Amb tot, encara hi ha un 11% d'enquestats que, o bé no tenen clar l'existència de l'escalfament global, o directament neguen que en les últimes dècades s'hagi produït. En aquest sentit, les persones amb més ingressos són més propenses a la negació o la indiferència respecte al canvi climàtic: un 16% dels catalans que diuen tenir ingressos mitjanament alts o alts neguen o diuen no saber si hi ha un procés d'escalfament global, cinc punts percentuals més que la mitjana.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Davant l'amenaça del canvi climàtic –avalada per evidències com les constants altes temperatures dels últims anys o l'extraordinària sequera actual–, la majoria de la població es debat entre l'angoixa, la fatiga de no deixar de sentir-ne parlar i la indiferència absoluta, ha valorat el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat, Arnau Queralt. De fet, fins a un 22% dels participants catalans declaren que el canvi climàtic es deu sobretot a causes naturals; un percentatge que és encara més alt al conjunt de l'Estat: s'enfila fins al 26,5% de les respostes.

Tot plegat són percepcions que es desprenen d'una enquesta, presentada aquest dimarts, que té com a objectiu conèixer de primera mà l'opinió que tenen els catalans davant l'emergència climàtica. L'estudi s'ha fet a escala estatal, però de les 5.000 enquestes realitzades, 500 eren a catalans. Això permet desgranar quina percepció és majoritària al país.

La gent gran, la més inquieta

Els ciutadans que afirmen que s'està produint un escalfament global el situen com el problema més greu que afronta la humanitat (28%), molt per sobre dels problemes relacionats amb el terrorisme, els conflictes armats i la seguretat (19%). Com en pràcticament tots els camps de l'enquesta, els catalans manifesten una mica més de preocupació pel problema que els espanyols: en el total de l'Estat, aquestes dades se situen en el 25% i el 20%, respectivament.

Per franges d'edat, la gent més gran és la que manifesta més inquietud per l'acceleració del problema en els últims anys: entre els majors de 65 anys, dos de cada tres enquestats creuen que el canvi climàtic s'està agreujant més ràpidament. La dada general se situa al voltant del 50%. Els joves diuen tenir més coneixements sobre el tema: gairebé un 90% dels catalans de 18 a 29 anys diuen tenir coneixements entre mitjans i molt alts sobre l'escalfament global. Entre els majors de 65 anys, la dada se situa en el 76%.

Sobre què cal fer al respecte, un 89% dels enquestats que afirmen que l'escalfament global existeix creuen que és urgent aplicar mesures per pal·liar-lo. Entre les potencials accions que l'enquesta planteja que es podrien implementar, un 67% afirmen estar bastant o molt d'acord amb "apujar els impostos en diferents sectors", sense que quedi gaire clar si els enquestats pensen que aquesta pujada els afectaria directament o no.

Segons el director de la Fundació Axa, Josep Alfonso, les comunitats autònomes que més estan experimentant les conseqüències de l'escalfament global són les que estan més conscienciades; un fet, però, que no hi ha constància que hagi comportat un augment en la contractació d'assegurances de la llar.

stats